С настъпването на есента, когато почивните дни са студени и предразполагат към по-дълго стоене у дома, Ви предлагаме една рецепта за бавно приготвяне. Несъмнено, когато говорим за джолан няма как и да очакваме бързо приготвяне, но с тази рецепта ще може да засвидетелствате завидни барбекю умения, и през зимния сезон.
С нея ще се насладите на добре овкусено месо, сготвено така, че само да пада от кокала, рецепта с която да превърнете делника в празник. Рецептата изисква ден подготовка, така че ще ви е необходимо търпение и време. Крайният резултат е особено вкусен и гарантираме, че още след първото приготвяне ще ви стане любима. Идеалната основа и за бургер от говеждо месо. Или перфектно изпечен джолан, поднесен при сервиране с картофи или кисело зеле. Рецептата може да бъде приготвена на пелетен опушвач, газово барбекю, електрически грил и дори на фурна.
За резултати като на завиден майстор готвач, Ви предлагаме да използвате термометрите за месo - Meater или Meater+. С него може да следите през приложение в телефона си, както температурата на месото и грила, така и докъде е стигнал процеса на приготвянето.
Телешки джолан на конци
1 бр. телешки джолан с кост (не по-малък от 2.5 кг.)
1 с. л. масло
Сос уиски и пипер Not Just BBQ
Микс подправки за барбекю - Smokehouse BBQ Rub
Хартия за печене на месо Not just BBQ Butcher Paper
Няколко полезни съвета:
- Винаги избирайте качествено месо с ясен произход.
- Преди да започнете приготвянето, извадете месото от хладилника на стайна температура (за не по-малко от 30 минути).
- За безупречни резултати използвайте термометър за месо.
- След като приготвите телешкия джолан, оставете месото да почива преди да сервирате.
- Може да добавите в грила и кутия за опушване с която да придадете допълнително вълнуващ аромат.
Лесни стъпки за рецепта:
1. Съветваме ви да изберете голямо парче телешки джолан с кост.
2. Джоланът се измива под студена течаща вода.
3. Отстранете ненужните ципи (бъдете търпеливи).
4. Вържете говеждото с месарска връв, така че месото да остане към костта, за да не се разпадне по време на готвенето.
5. Овкусете добре джолана с Smokehouse Rub. (в подправката има сол).
6. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои най-малко една нощ.
Изпичане на джолана:
1. Загрейте предварително барбекюто между 110 – 120 градуса по Целзий.
2. Междувременно направете маринатата от соса, водата и маслото. Оставете настрана и дръжте на стайна температура, за да не се втвърди маслото.
3. Поставете телешкия джолан на скарата и запечатайте от всичките му страни.
4. Глазирайте няколко пъти месото обилно с предварително подготвената марината. По този начин ще постигнете хрупкава и вкусна коричка.
5. Печете на ниската температура 2-3 часа.
6. Извадете джолана от барбекюто и го оставете да изстине, след което увийте джолана в хартията. Изсипете малко количество от марината в и завържете плътно с конеца.
7. Върнете джолана на скарата, докато вътрешната температура в месото достигне 92-94 градуса по Целзий. Това може да отнеме няколко часа (зависи от теглото на вашия джолан).
8. Извадете и махнете хартията за печене.
9. Намажете щедро със сос Whisky Pepper и поставете обратно на скарата за половин час, при затворен капак на барбекюто.
10. След което оставете месото да почине увито в месарската хартия, така месото няма да изсъхне и ще съхрани всичките си сокове. (Може да използвате месото до ден по-късно.).
11. Отстранете конеца от месото и кокала и опитайте на вкус, ако има нужда добавете малко сол.
12. Сервира се топло с гарнитура по избор. А за питие, към ястието може да заложите на тъмна бира или любимо червено вино.
Не пропускайте да ни споделите резултатите си, като ни отбележете в страниците ни в социалните мрежи facebook - BBQarena илиInstagram - @bbqarena.bg. Очакваме вашите снимки и коментари за тази рецепта.