Posted on

Всичко, което трябва да знаете за чугуна

как да съхраняваме правилно чугунът

Много от барбекю аксесоарите са направени от чугун – от решетки и плочи до чугунени тенджери и тигани. Но какво всъщност прави чугуна толкова подходящ и търсен материал? Какви чугунени аксесоари са налични за вашето барбекю? Какъв е най-добрият начин за почистване и поддържането му, за да бъде винаги като нов? В настоящата статия сме решили да Ви запознаем, какво всъщност представлява той и как е най-добре да се грижите за него. Заедно с това сме решили и да развенчаем някои от митовете свързани с него и да дадем насоки за неговото ползване и съхранение. Също така ще научите и как да извлечете максимална полза от употребата на чугунените аксесоари.

Гриловане и готвене с чугун

чугунени съдове
Чугунените скари за барбекю са изключително популярни сред любителите на грила. Те имат много предимства, които ги правят предпочитани пред други видове скари. Като за начало нека уточним накратко, какво всъщност е чугунът. Това е сплав от желязо, въглерод и различни примеси. Материалът трябва да има най-малко 2,14% въглерод, защото в противен случай това ще е стомана, а не чугун. Благодарение на въглерода чугунът има повишена твърдост, но за сметка на това намалява еластичността на материала, придавайки му крехкост.


Първо, чугунените скари за барбекю са изключително издръжливи и могат да издържат на високи температури. Това ги прави идеални за готвене на месо, зеленчуци и други храни, които изискват високи температури.

Второ, чугунените скари за барбекю имат отлични хигиенни качества. Те са лесни за почистване и не задържат мазнини, и другите остатъци от храната.

Трето, чугунените скари за барбекю имат отлични свойства за задържане на топлината. Това означава, че те могат да задържат топлината за дълго време и да я разпределят равномерно по цялата повърхност на скарата. Това прави чугунените скари за барбекю идеални за приготвяне на храна, която изисква равномерно изпичане.

Като допълнение можем да вметнем, че чугунените скари за барбекю на Enders имат привлекателен външен вид и могат да придадат стил на всяко готвене на открито. 

Кога е добре да използвате чугунена решетка?

Повечето хранителни продукти се гриловат най-добре на чугунена решетка. Както вече уточнихме чугунът отдава директна топлина на храната, по този начин може да я използвате, за да обагрите апетитно вашите грил специалитети, също да придадете аромат и коричка на храната. Това не само ще направи храната по-атрактивна, но и ще засили вкуса и. Чугунената решетка за барбекю е подходяща за готвене на всеки вид месо и зеленчуци. Не случайно едни от най-популярните немски производители за барбекюта Enders предлагат в допълнение множество чугунени аксесоари. Марката предлага чугунени решетки за всеки модел барбекю, скарите имат лесно заменящ се кръгъл елемент - Switch grid, за да можете лесно да обогатите менюто си и да постигате резултати, като на професионалист. Скарата - Sear Grate, е създадена специално от масивен емайлиран чугун, за да може да придадете красива шарка на любимите ни стекове и неустоима коричка. Скарата ще ви помогне да впечатлите всеки гост от първия поглед и до последната хапка.

Съвет: когато гриловате на чугун, не обръщайте продуктите твърде бързо, тъй като могат да залепнат и да се разпаднат, особено ако те са крехки (бяла риба, морски дарове, зеленчуци).

гриловане на чугун

Повечето газови барбекюта от висок клас са в комплект с чугунени скари. Ако все пак сте избрали модел, който е с друг вид скара, може да закупите такава допълнително. Още един от плюсовете е , че чугунените решетки са устойчиви на деформация и са изключително издръжливи. Имайте в предвид, че са по-тежки и по-скъпи от другите материали.

Разликата между чугун и нераждаема стомана


Чугунът и неръждаемата стомана са два от най-популярните материали, използвани при производството на скари за барбекюта. Както чугунът, така и неръждаемата стомана имат своите предимства, когато става въпрос за готвене на различни видове храни.

Чугунът е материал, който е известен със способността си да задържа топлината и да я разпределя равномерно, което го прави идеален за приготвяне на храни, които изискват висока температура и равномерно разпределение на топлината. Той е идеален за изгаряне на стек, бургери или други меса, тъй като може да създаде хубава коричка отвън, като същевременно запази вътрешната сочна. Чугунът също е отличен за печене на царевичен хляб, приготвяне на пици с дълбоки ястия или дори пържене на пиле. Чугунените скари изискват повече поддръжка, за разлика от неръждаемата стомана и е склонна към ръжда, ако не се подържа правилно и е лошо съхранявана. 

Неръждаемата стомана, от друга страна, е по-подходяща за деликатни храни, които изискват прецизен контрол на температурата. Той е идеален за готвене на риба, морски дарове или зеленчуци, тъй като се загрява бързо и се охлажда бързо. Решетката от неръждаема стомана по-често се използва за индиректно готвене, което не изисква голям опит при навременното обръщане на по-деликатните храни.

Не забравяйте, че и двата материала имат свои собствени уникални свойства и могат да се използват за широка гама от ястия. Това в крайна сметка зависи от вашите лични предпочитания и конкретната рецепта.

вкусна барбекю храна

Разнообразие на чугунените съдове за барбекю

В допълнение към чугунените решетки има множество аксесоари за барбекю изработени от висококачествен чугун. Пример за това е Dutch oven или холандска фурна, която е позната на мнозина грил майстори и къмпингари, тя ще повиши разнообразието от грил специалитетите на вашето барбекю. С нея може да готвите, задушавате, пържите или да печетe месо и дори хляб. Посредством капака, храната ще остане топла за дълго време.

 Друг полезен чугунен съд за барбекю е планчата. На нея без ограничение може да приготвите всичко. От закуска с пържени яйца до вкусна вечеря с риба и аспержи. Моделът на Enders е от емайлиран чугун. Тук можем да допълним, че емайлираният чугун не ръждясва и не абсорбира аромати, което ви позволява пълна свобода на вашето въображение с минимално усилия за почистване и поддръжка. Планчата за електрически грилове Severin,  също е изработена от масивен чугун и позволява да развихрите въображението си и на електрическите грилове.

Един от добре познатите аксесоари за барбекюта е плочата. Enders предлага за всеки свой грил двустранна чугунена плоча. Оребрена от едната страна, за да обагрите апетитно всяка хапка или изцяло гладка плоча, която може да се използва за печене и гриловане на по-крехки продукти. Не можем да подминем и най-новия Уок тиган, на който всички зеленчуци и азиатски рецепти ще са лесно осъществими у дома. И традиционния вариант за тиган, който може да се ползва и като тавичка.

гриловане на чугун

Как да почистваме и поддържаме чугуна?

Препарат за почистване на скари Enders

Почистването на чугуна изглежда по-трудно, отколкото всъщност е. За да предотвратите корозия и да запазите вашите чугунени съдове в добро състояние, трябва да вземете предвид няколко неща.

  • Чугунът не харесва влага, а също така и сапунена вода. Чугунът без емайлирано покритие, може да абсорбира аромата и вкуса на сапуна или обезмаслителя. Поради това, не почиствайте вашата решетка с препарати, които не са специално предназначени за вашето барбекю. Почистете решетката с подходяща четка, докато е още топла. Това ще премахне всички хранителни остатъци. Това ще отстрани последните остатъци от храна и загорели частици. След като е вече добре изстинала напръскайте с препарата за скари на Enders. Оставете нежната пяна да престои 15-20 минути и минете с гъба или четка. След което отмийте с вода и подсушете. 

  • Чугунените тенджери могат да се мият, като се използва топла вода, ако са твърде замърсени може да използвате специалния обезмаслител на Traeger. С него ще може да отстраните всички нежелани замърсявания, без нежелан пушек и натрапчив аромат. 
Съвет: Не почиствайте любимите си чугунени скари и съдове в съдомиялна машина. Винаги след измиване с хладка вода, подсушавайте добре чугуна. Това ще го запази и ще се радвате на употребата му дълги години.
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 8

Най-популярните митове свързани с чугуна

Първия и най-разпространен мит е този, че чугунът и чугунените съдове не се чистят. Ние няма да оспорваме или подкрепяме този мит, но ви съветваме често да почиствате скарите на барбекюто си. Вторият е, че чугунът е "вечен". Наистина, чугунът е издръжлив и устойчив материал. Тези съдове могат да издържат високи температури и са подходящи за готвене на всякакви ястия, затова не се притеснявайте да ги използвате. Но не забравяйте, че ако изпуснете любимия си чугунен прибор, вероятността да се деформира или да се счупи е голям. Което е и причината да се развенчае категорично този мит.
И митът за “отровността” на чугунените съдове: Някои хора смятат, че чугунът може да бъде отровен. Всъщност, чугунът е безопасен за готвене. Когато се използва правилно, чугунените съдове не представляват риск за здравето. Така че, не се страхувайте да се наслаждавате на готвене с чугунени съдове и да се радвате на безупречни резултати.

Надяваме се с настоящата статия да сме били полезни и да сме помогнали за вашия избор. Не пропускайте да ни последвате в страниците ни във facebook - BBQarena или 
Instagram - @bbqarena.bg,