
Ако сте любители на стековете, a Denver (или Денвър Стек) ви е сред любимите, то непременно пробвайте тази рецепта у дома. Вкусен, сочен, ароматен и много достъпен стек, идеален за барбекю, грил, плоча или тиган. Гарнирайте със свежи зеленчуци и му се насладете в компанията на хубаво червено. вино. Така любимия на мнозина Денвър стек е сравнително нежен, с приятен вкус на говеждо месо и обикновено се отличават с висока степен на мраморизация. Разрез от задната част на бута.
Приготвянето му на барбекю е сред най-популярните начини за приготвянето му, но и предизвиква притеснения у редица начинаещи готвачи. Ако следвате тези стъпки, и се поупражнявате, ще откриете, че печенето на грил не е само лесно, но и най-важното – има чудесен резултат.
Говежди Денвър стек у дома

Необходими продукти:
1. Denver стек 300 гр.
2. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Smokehouse BBQ Rub.
Полезни съвети:
1. Ако печете стековете на барбекю на дървени въглища, препоръката ни е, да махнете стековете, когато вътрешната температура достигне 58 градуса за medium rare и 65 градуса за medium. След сваляне от грила, вътрешната температура ще се повиши с 4 градуса.
2. Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 минути след готвене преди да се разреже.
3. Ако ще режете стека преди да сервирате, режете напречно на мускулните влакна.
4.Стековете са най-вкусни, ако ги залеете с овкусено масло или сос.
Начин на приготвяне
2. Уверете се, че грилът ви е чист – за да предотвратите припламвания, и решетката е добре намазнена – за да не залепне месото. Ако използвате въглища, следвайте указанията за това колко ще са ви необходими и как да ги разпределите. Ако грилът ви е газов, погледнете ръководството за употреба и задайте средно висока температура. Може да го приготвите, както на на чугунени скари, така и на плоча или планча по ваш избор.
3. Използвайте термометър за барбекю или такъв с моментално дигитално отчитане, за да следите степента на готовност. Ако не разполагате с такъв, просто оставете стековете да се изпекат (между 8 и 15 минути, зависимост от личните предпочитания на изпичане). Не обръщайте стека често. Обикновено е достатъчно едно обръщане, но внимавайте да не ги овъглите или изгорите. Бъдете готови да намалите температурата или да преместите стековете върху по-хладно място на грила, ако е необходимо.
Вадим го и го оставяме да почине поне 5 минути.
Сервираме стека на слайсове, гарниран с пържените картофи.
Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С.
Не пропускайте да ни споделите резултатите си, като ни отбележете в страниците ни в социалните мрежи Facebook - BBQarena или
Instagram - @bbqarena.bg. Очакваме вашите снимки и коментари за тази рецепта. А ние в замяна ще Ви дадем специален еднократен код за -10% на всички ненамалени продукти.