Posted on

Хумус от гриловани тиквички

 Днес решихме да предложим нещо лятно и свежо със зеленчуци, защото знаем колко са любими тиквичките на грил по това време на годината. Рецептата на която сме се спрели е с френска основа и леки северноафрикански влияния, които ще я направя още по-неустоима и свежа. Също така знаем, колко е важно да изненадваме сетивата си с нови вкусови предизвикателства, а тази рецепта за летен хумус е точно такава.

Типичният френски обяд започва със студено предястие като салата и разбира се багета. Tиквичките често се срещат във френската кухня, рецептата е подходяща за леко обедно или вечерно ястие под формата на хумус. А Вие обичате ли хумус? И приготвяте ли го у дома?

Ако сте фенове на френската кухня, Ви предлагаме да разгледате серията Plate it, където ще откриете множество вдъхновения, както за сладкарството, така и за ежедневието. А лъжиците Quenelle са подходящи за гарниране на хумуса и множество други кремообразни пюрета. 

Летен хумус с тиквички

Време за приготвяне

25 минути

Необходими продукти:
700 грама тиквички
2 с.л. сусам
2-3 скилидки чесън
Сок от 1 лимон или лайм
1/2 авокадо
1/4 чаша или повече пресни билки (по избор) магданоз, мента, босилек или комбинация от трите
1 с.л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Salt & Pepper Shaker
2 с.л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Moroccan Rub

За допълнителна кремообразност добавете няколко супени лъжици кисело
мляко или скир по избор!

Необходими допълнителни прибори:
Блендер

Лесни стъпки за рецепта:

1. Запечете 2 супени лъжици сусам за много кратко в тиган и оставете настрани.

2. Нарежете тиквичките по дължина на филийки с дебелина ½ см, намажете ги с малко зехтин + поръсете с Микса подправки за барбекю Maroccan Rub и ги запечете на средна към слаба температура, докато се изпекат.

3. Увийте скилидките чесън в алуминиево фолио и ги поставете при тиквичките да се запекат.

4. След като тиквичките са готови, ги увийте във фолио за няколко минути, за да се задушат и омекнат.

5. Счукайте на едро сусама в хаванчеСложете гриловани тиквички заедно с останалите съставки в блендер и пасирайте до сравнително гладко пюре.

6. Опитайте на вкус и добавете допълнително Микса подправки за барбекю Maroccan Rub.

7. Изсипете получената смес в купа и направете малка кръгла „трапчинка“ с лъжица, добавете малко зехтин.

Сервирайте топло или охладено. По желание отгоре поръсете с малко наситнен джоджен + магданоз. 

Начупете прясно изпечен хляб и потопете!


Ако приготвите някоя от нашите рецепти, не пропускайте да ни споделите резултатите си и да ни отбележете в страницата ни във facebook - BBQarena или 
Instagram - @bbqarena.bg.