Posted on

Газово барбекю – как да изберете най-доброто за вас

Газово барбекю - как да изберете най-доброто за вас

 През последните години газовите барбекюта стават все по-популярни и в България. Това се дължи не само на тенденциите в храненето, но и екстрите, които предлагат. С газов грил печенето е много по-бързо, лесно и бюджетно в сравнение с другите видове. А храната е здравословна и с чист вкус.
 Друго предимство на газовите барбекюта са допълнителните характеристики, които предлагат. Много модели имат страничен котлон, на който да приготвите гарнитури и сосове или да изпържите риба. Други екстри са задни горелки и различни приставки, с които да разширите възможностите им за готвене.
И тук идва въпросът - как да изберете най-доброто за вас газово барбекю?
От BBQarena сме ви подготвили списък с насоки за избор на перфектното за вас барбекю.

Какъв размер барбекю да избера?

Газови барбекюта Enders

Едно от първите неща, за които трябва да помислите преди покупката на газово барбекю е размерът му. Първо изберете място за поставянето му.
 Ако ви е нужно барбекю за тераса, в повечето случаи мястото е ограничено. Премерете колко място можете да отделите за него. Може да се спрете на вариант със сгъваеми странични плотове. Предлагат се и настолни барбекюта, които можете да поставите директно върху шкаф. Такъв модел е газово барбекю Urban на немския бранд Enders.
 Ако ви е нужно градинско барбекю в повечето случаи разполагате и с повече място. Така няма да се ограничавате. Помислете какви изисквания имате за уреда и се спрете на най-подхоящото за вас.
 Друго важно нещо при определяне на подходящ размер е и какво количество храна ще приготвяте. Ако ви е нужно семейно барбекю и много рядко ще приготвяте голямо количество грил специалитети, то тогава няма нужда да купувате много голямо. Достатъчен ви е вариант с 2 или 3 горелки. Ако обаче често се събирате с голяма компания в градината или на терасата, изберете барбекю с 4 или 6 зони за печене.

Мобилно газово барбекю или грил с шкаф?

Обичате ли да прекарвате почивните си дни сред природа в каравана или на палатка? Ако отговорът е да, преносимо газово барбекю като Explorer Next Pro е идеално за вас. Освен на балкона, ще можете да приготвяте вкусна храна и на къмпинга. Този грил има махащи се крака и е много лесен за пренасяне. Допълнително към него може да вземете и транспортна чанта за лесно транспортиране.
 Ако търсите барбекю за двора или терасата и то ще стои само там, най-добрия вариант е да има долен шкаф. Освен място за газова бутилка, в повечето модели ще приберете и всичките аксесоари за барбекю
 Ако искате грил с шкаф за газовата бутилка, който обаче да взимате и на път с вас, предлагаме идеалния вариант. Мобилното барбекю Urban Pro Trolley има маса със система за заключване. Използвайте го у дома върху нея, а когато тръгнете на път вземете само горната част.

Кой материал за скара за барбекю е по-добър?

Чугунена скара за газово барбекю

В магазините ще откриете барбекюта с различни материали скари. Най-често срещаните са емайлирани, от неръждаема стомна и чугунени. Но коя да изберете? Сега ще кажем какви са предимствата и недостатъците им и ще можете сами да си отговорите на този въпрос.
 Емайлираните скари според повечето грил майстори са най-ниския клас. Тяхното основно предимство е теглото - те са изключително леки. Но недостатък е краткият им живот. Не трябва да се почистват с абразивни препарати и четки.
 Скарите от неръждаема стомана са предпочитани от много хора поради лесната им употреба. Ако нямат керамично или друго допълнително покритие, могат да се мият в миялна машина. Не трябва да се почистват с остри четки. Повечето варианти са леки и са добър вариант за къмпинг барбекюта. Загряването е сравнително равномерно.
 Чугунените скари за барбекю са най-добрият избор по отношение на равномерно затопляне и отлични резултати при печене на стекове и други видове месо, които изискват запечатване. При гриловане върху чугун и вкусът е по-добър според по-голямата част от феновете на барбекю храната. Повечето чугунени скари могат да се почистват с четки. Имат един недостатък - чупливи са. Така че ако изберете барбекю с чугунена скара - внимавайте да не я изпуснете.

Газов грил с какви екстри да избера?

След като вече сте избрали размер и вид барбекю, е време да помислите и какви допълнителни характеристики искате да има - котлон, задна горелка, прозорец и много други. Всичко зависи най-вече от това каква храна ще приготвяте на него.

Газово барбекю с котлон

Страничния котлон е една от най-търсените екстри на газовите барбекюта. На него можете да приготвите сосове и гарнитури към грил ястията. Така няма да е нужно да сте на 2 места едновременно.
Можете да използвате котлона и за приготвяне на супи или другия ястия на котлон. Подходящ е за пържене - така кухнята ви да мирише неприятно. Може да приготвите и риба на него.
Много хора са притесняват, че котлоните на барбекютата са слаби. При моделите на немския бранд Enders това не е така. Има барбекюта с котлони с мощност 3.5 kW.

Газово барбекю с котлон

Барбекю с инфрачервена горелка

Ако искате да си вземете въртящ се шиш с мотор за барбекюто ви, помислете за модел със задна инфрачервена горелка. Тя ще помогне както за по-доброто изпичане, така и за хрупкавата коричка на пилето на грил или домашния гирос.
Можете да използвате задната горелка и ако печете пица в барбекюто. Така ще получите перфектната хрупкава коричка.

Барбекю с инфрачервена горелка

Turbo zone

 За перфектно изпечен стек са нужни много високи температури за запечатване на месото. Turbo zone е патентована технология на Enders. Благодарение на високата температурата на турбо зоната - до 800 градуса, порите на месото се затварят моментално. Благодарение на този така наречен “Maillard“ефект протеините се превръщат в ароматни вещества. Резултатът е перфектно изпечен стек, който е запазил сочността си, а в същото време има идеалния загар.

Turbo zone Барбекю

Барбекю с прозорец

 Прозорецът е голямо предимство при печене в газово барбекю. Благодарение на него винаги ще знаете какво се случва с храната в него, без да се губи топлината.
 С грил с прозорец ще можете да приготвите перфектната пица. Много е подходящ и ако ще опушвате - така няма да се загуби аромата от дървения чипс или стърготини.

Газово барбекю с прозорец

Лесно почистване - Simple Clean

Барбекютата от високите класове на немския бранд Enders са оборудвани и със системата за лесно почистване Simple Clean. 
 Какво представлява тя? Всички части от горивната камера са изработени от неръждаема стомана и могат лесно да се разглобят, след което да бъдат измити в миялна машина или накиснати за по-ефективно почистване.
Газово барбекю Monroe Black Pro 3K TURBO система за почистване

След като вече знаете какво газово барбекю да си вземете

Надяваме се нашите съвети за избор на газов грил да са ви били полезни. След като намерите перфектния за вас, помислете и какви аксесоари и прибори за барбекю ще са ви нужни. 
 Ако искате да видите газовите грилове на Enders на живо, посетете шоурума BBQarena в гр. София на бул. Черни връх 172. Нашите усмихнати служители ще ви дадат още компетентни съвети.