Една от най-важните съставки за перфектен бургер е именно питката. От BBQarena ще ви предложим лесна и вкусна рецепта за приготвяне на бриош питки за бургери.
ПУХКАВИ ПИТКИ ЗА БУРГЕРИ
Необходими продукти:
За тестото за питките:
1 ч.ч. чаша хладко прясно мляко
2 бр. яйца
1 белтък
60 мл. зехтин екстра върджин
600 г. пшенично брашно
1½ ч.л. морска сол Not Just BBQ
За активиране на маята:
1½ ч.л. суха мая
1/2 ч.ч. хладка вода
1 ½ с.л. захар
Допълнително:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
3 с.л. сусам
Начин на приготвяне на питките
- Разбъркайте яйцата със зехтина.
- Пресейте 600 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте със солта.
- Направете кладенче в брашното и изсипете всички течни съставки в него. Омесете меко, незалепващо тесто. При необходимост добавете още брашно.
- Готовото тесто поставете в купа, намазана с растителна мазнина, и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса, докато удвои обема си.
- Готовото тесто разделете на равни части по 140 г. всяка. Оформете питки с диаметър около 12 см. и ги поставете върху голяма тава, постлана с хартия за печене.
- Покрийте така оформените питки с чиста кухненска кърпа и ги оставете да втасат за 30-40 минути.
- Включете фурната на 180 С.
- Разбийте жълтъка и млякото, с които ще намажете питките отгоре.
- Намажете питките отгоре и поръсете със сусам. Печете във фурната за около 40 минути.