Posted on

Свински ребра с барбекю сос

Свински ребра с барбекю сос

Знаете ли какво означава да имате добре приготвени свински ребърца на барбекю? Добре приготвени означава месото само да пада от ребърцата, да е приятно сладникаво и с наситен опушен аромат. Да е запазило специфичния вкус на свинското, но и да е добре подправено. За истински сочни и вкусни ребра се изисква търпение. А ако се чудите, къде е по добре да приготвите ребрата на барбекю на дървени въглища или на газово барбекю. То тук наистина няма правилен отговор. Готвенето на ребра на барбекю на въглища, ще ви даде неповторим опушен вкус, а приготвянето им на газов грил е по-бързо и осигурява съвършен контрол върху температурата. И в двата случая обаче, можем да ви посъветваме да изберете поставка за ребра с която да улесните процеса по приготвянето им. Предлагаме по-малък вариант на Enders и по-голям американски вариант на Traeger.

Сочни ребърца на барбекю с барбекю сос

Свински ребра с барбекю сос

Време за приготвяне

4 часа

Необходими продукти:

1.5 - 2 кг. свински ребра
Подправка за ребърца Not Just BBQ – Sticky Ribs Rub

За маринатата:

2 с.л. течен мед
70 мл. тъмен соев сос
4 с. л. винен оцет или балсамико 
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин 
прясна мащерка

Начин на приготвяне

  1.  Ако се налага почистете от сухожилия свинските ребра (от към гърба).
  2. Сложете ребрата в тава, посолете умерено с подправката, след което излейте отгоре маринатата и покрийте тавата с алуминиево фолио. Оставете ги да престоят най-малко 12 часа.
  3. Извадете ги час по-рано от хладилника, за да сте сигурни, че са на стайна температура при гриловането им.
  4. Втрийте rub в месото непосредствено преди тяхното приготвяне
  5. Загрейте грила до 300°C и поставете ребрата на скарата и ги запечатете около 5-7 минути от всяка страна, докато станат златисти.
  6. След което ги оттеглете от огъня и ги обвийте едно по едно с фолио.
  7. Наредете ги на поставката едно по едно.
  8. Намалете температурата на 160°C и продължете да готвите ребрата още 40-50 минути.
  9. Развийте фолиото, глазирайте с маринатата и печете още 15 мин.

Съвет за сервиране: Сервирайте в средата на масата върху дъска от акация в М или Л размер и гарнирайте със запечените картофи.
С нетърпение очакваме вашите снимки и коментари за тази рецепта. Също така не пропускайте да ни споделите резултатите си, като ни отбележете в страниците ни в социалните ни Facebook - BBQarena или Instagram - @bbqarena.bg. А ние в замяна ще Ви подарим специален еднократен код с -10% (на всички продукти извън кампания).

Приятно готвене и добър апетит! 🍖🔥