Posted on

Рибай-стек с пресни картофки и сос чимичури

неустоим рибай-стек и сос чимичури

Планирате да изпечете говежди стекове на вашето барбекю, но не сте сигурни, как да ги приготвите и с какво да ги гарнирате? Тази рецепта е идеалното предложение за вас. Трудно е да се устои на аромата на крехък и сочен, току що изпечен стек на барбекю. Избрахме да ви предложим имено рибай, защото той e сред любимите стекове на ценителите. Притежава наситен вкус, аромат и великолепна мраморна шарка. Рибай стекът идва от гърба на животното - от частта на ребрата, между 6 и 12 ребро. Сега ще отговорим и какво е необходимо за приготвянето на този кралски специалитет.
Предлагаме ви една лесна рецепта, която всеки може да приготви у дома. Рецептата е подходяща за приготвянето на всеки вид барбекю. За изпълнението и ние избрахме да я приготвим на газово барбекю Enders. В зависимост от вида на барбекюто (пелетно, дървени въглища, електрическо) времето на приготвяне ще е различно. Следвайте стъпките и ще се убедите колко бързо и лесно ще можете да сервирате вкусно и пълноценно ястие. Ако все пак досега не сте правили стек у дома, а държите на безупречните резултати то новият термометър за месо Meater 2 Plus ще ви гарантира съвършенството, както в изпичането на всеки стек, така и в сервирането им. 

Сочен барбекю стек полят със сос чимичури

неустоим рибай-стек и сос чимичури

Време за приготвяне

45 минути

Необходими продукти за 2 порции:
2 бр. 300 гр.Рибай-стек от Аржентина
3 с. л. зехтин
5 ч. л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Chimichurri Rub

За соса:
2 бр. връзки магданоз
1 бр. връзка див лук
3-4 скилидки чесън
180 мл. зехтин
80 мл. сок от лимон
1 с. л. лют червен пипер
2 ч. л. сол
1 ч. л. сух риган
1 с. л. ябълково балсамико

За картофите:
600 гр. пресни бейби картофи
3-4 ч. л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Garlic & Herb Shaker
1 ч. л. индийско орехче
1 бр. връзка пресен лук
1 стрък пресен кориандър
50 - 75 гр. меко масло

Подготовка и начин на приготвяне

Като за начало подгответе Ribeye стека, като използвате кухненска хартия, за да попийте цялата влага от него, след което го овкусете. За да постигнете равномерни резултати при изпичането му трябва да е със стайна температура. Уверете се, че скарата на барбекюто ви е идеално почистена. За да не пробивате месото, използвайте шпатула или щипка за обръщането му. 
Съвет: Подгответе сосът ден по-рано, за да може да престои и да има още по-богат вкус.

1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка или тиган в барбекюто. Поръсете с микса подправки за барбекю Not Just BBQ – Garlic & Herb Shaker. Добавете и мекото масло и хубаво втрийте мазнината и подправката. Поставете картофите в тавичка или планча в барбекюто. Печете картофите 20 минути, като от време на време ги обръщате.
2. Извадете стека от хладилника и оставете месото да се темперира. След което го овкусете с подправката и зехтина.
3. Поставете вече овкусения стек на най-горещото място на барбекюто Ако ползвате газово барбекю Enders включете Turbo Zone и загрейте максимално с капак. След като запечатате стека по 4-5 минута от всяка страна, намалете температурата на горелката. Може да добавите малко масло от вече запечатаната страна. Печете толкова време в зависимост от резултатите, които искате да постигнете.
Добре изпеченото месо (или т. нар. well done) за този вид стек, не се препоръчва от маститите кулинари. Това в общия случай, в зависимост от дебелината на стека, означава запечатване по 13-15 мин. от страна в загрятото барбекю.
За да постигнете изпичане до степен rare (сурово), е нужно запечатване по 4-7 мин. от всяка страна в нагорещеното барбекю, като вътрешната температура на стека трябва да е 49 градуса.
Medium rare (сурово към средно изпечено) отнема между по 7 и 9 мин. за страна, като тук вътрешната температура на стека трябва да е 54,5 градуса. 
Следете на вътрешната температура на месото с помощта на термометър. 
4. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. 
5. За соса е необходимо да нарежете всички продукти и да ги смесите в купа. Добавете малко сол, за да се отворят всички вкусове. А за получаване на хомогенна смес блендирайте с пасатор.
6. Полейте изпеченото месо с готовия чимичури сос. 
7. Нарежете стека на филии, полейте го със соса и го сервирайте директно върху дъска от маслина. Отстрани добавете и вкусно изпечените картофки.

Съвет: За сервирането Ви предлагаме да използвате дъските от маслина на Not Just BBQ. Rазмерът е по-ваш избор, ние използвахме маслинова дъска 40 см.

Не пропускайте да ни споделите резултатите си, като ни отбележете в страниците ни в социалните мрежи Facebook - BBQarena или 
Instagram - @bbqarena.bg. Очакваме вашите снимки и коментари за тази рецепта.