Планирате да изпечете говежди стекове на вашето барбекю, но не сте сигурни, как да ги приготвите и с какво да ги гарнирате? Тази рецепта е идеалното предложение за вас. Трудно е да се устои на аромата на крехък и сочен, току що изпечен стек на барбекю. Избрахме да ви предложим имено рибай, защото той e сред любимите стекове на ценителите. Притежава наситен вкус, аромат и великолепна мраморна шарка. Рибай стекът идва от гърба на животното - от частта на ребрата, между 6 и 12 ребро. Сега ще отговорим и какво е необходимо за приготвянето на този кралски специалитет.
Предлагаме ви една лесна рецепта, която всеки може да приготви у дома. Рецептата е подходяща за приготвянето на всеки вид барбекю. За изпълнението и ние избрахме да я приготвим на газово барбекю Enders. В зависимост от вида на барбекюто (пелетно, дървени въглища, електрическо) времето на приготвяне ще е различно. Следвайте стъпките и ще се убедите колко бързо и лесно ще можете да сервирате вкусно и пълноценно ястие. Ако все пак досега не сте правили стек у дома, а държите на безупречните резултати то новият термометър за месо Meater 2 Plus ще ви гарантира съвършенството, както в изпичането на всеки стек, така и в сервирането им.
Сочен барбекю стек полят със сос чимичури
Необходими продукти за 2 порции:
2 бр. 300 гр.Рибай-стек от Аржентина
3 с. л. зехтин
5 ч. л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Chimichurri Rub
За соса:
2 бр. връзки магданоз
1 бр. връзка див лук
3-4 скилидки чесън
180 мл. зехтин
80 мл. сок от лимон
1 с. л. лют червен пипер
2 ч. л. сол
1 ч. л. сух риган
1 с. л. ябълково балсамико
За картофите:
600 гр. пресни бейби картофи
3-4 ч. л. Микс подправки за барбекю Not Just BBQ – Garlic & Herb Shaker
1 ч. л. индийско орехче
1 бр. връзка пресен лук
1 стрък пресен кориандър
50 - 75 гр. меко масло
Подготовка и начин на приготвяне
Съвет: Подгответе сосът ден по-рано, за да може да престои и да има още по-богат вкус.
1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка или тиган в барбекюто. Поръсете с микса подправки за барбекю Not Just BBQ – Garlic & Herb Shaker. Добавете и мекото масло и хубаво втрийте мазнината и подправката. Поставете картофите в тавичка или планча в барбекюто. Печете картофите 20 минути, като от време на време ги обръщате.
Добре изпеченото месо (или т. нар. well done) за този вид стек, не се препоръчва от маститите кулинари. Това в общия случай, в зависимост от дебелината на стека, означава запечатване по 13-15 мин. от страна в загрятото барбекю.
За да постигнете изпичане до степен rare (сурово), е нужно запечатване по 4-7 мин. от всяка страна в нагорещеното барбекю, като вътрешната температура на стека трябва да е 49 градуса.
Medium rare (сурово към средно изпечено) отнема между по 7 и 9 мин. за страна, като тук вътрешната температура на стека трябва да е 54,5 градуса.
Следете на вътрешната температура на месото с помощта на термометър.
4. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути.
5. За соса е необходимо да нарежете всички продукти и да ги смесите в купа. Добавете малко сол, за да се отворят всички вкусове. А за получаване на хомогенна смес блендирайте с пасатор.
6. Полейте изпеченото месо с готовия чимичури сос.
7. Нарежете стека на филии, полейте го със соса и го сервирайте директно върху дъска от маслина. Отстрани добавете и вкусно изпечените картофки.
Съвет: За сервирането Ви предлагаме да използвате дъските от маслина на Not Just BBQ. Rазмерът е по-ваш избор, ние използвахме маслинова дъска 40 см.
Не пропускайте да ни споделите резултатите си, като ни отбележете в страниците ни в социалните мрежи Facebook - BBQarena или
Instagram - @bbqarena.bg. Очакваме вашите снимки и коментари за тази рецепта. А ние в замяна ще Ви подарим специален еднократен код с -10% (на всички продукти извън кампания).