В магазините ще откриете голямо разнообразие от ножове с различно предназначение. Но не е нужно да имате всички. Много начинаещи готвачи купуват всички видове, но след време разбират, че част от тях въобще не са им необходими.
За да прецените какви кухненски ножове са ви необходими, от BBQarena приготвихме списък с основните видове.
Нож на главния готвач
Нож на главния готвач, Chef's или френски нож - това са наименования на задължителния за всяка европейска кухня нож. Има дълго, триъгълно острие с лека извивка в края. Стандартната дължина е 20 см., но ще откриете и варианти от 15 до 26 см. Изборът зависи не само от това каква храна ще приготвяте, но и от това кой ще ви бъде по-удобен.
Нож Сантоку
Santoku е японският вариант на ножа на главния готвач. Преводът на думата от японски означава 3 добродетели. Ще срещнете различни тълкувания на това. Едното е, че означава три групи храни - риба, месо и зеленчуци. Другото е три вида рязане - кълцане, нарязване и рязане на кубчета.
Ножът Сантоку е със средно голямо острие с прав или леко извит режещ ръб и гръб, който се извива надолу към върха. Стандартно дължината на острието е между 13 и 20 см.
Нож за белене
Ножът за белене много често е пренебрегван, най-често заради името си. Но освен за белене, той може да се използва за почистване на плодове и зеленчуци, декорирането им и много фино нарязване.
Типично за всеки нож за белене е късото острие. Ще срещнете варианти както с право, така и с назъбено острие.
Нож за хляб
Ножът за хляб има дълго, тънко и назъбено острие с дължина от 18 до 40 см.
Нож за месо
Специфичното при ножа за месо е много дългото и тънко острие със заострен връх. Формата позволява да режете месото лесно и без да го накъсвате.
Други видове специализирани ножове за месо са за обезкостяване, филетиране и касапски нож.
Нож за стек
Ножът за стек има средно дълго острие с дължина между 8 и 14 см. Може да бъде назъбено или гладко. Обикновено се предлагат в комплекти от 4 или 6 броя.
Сатър
Можете да използвате сатър за рязане на големи парчета месо, цели пилета и зеленчуци. Той е много удобен и за ситно рязане на подправки.
Нож за сирене
Има и още много други видове готварски ножове
Надяваме се от BBQarena да сме ви били полезни с информацията за най-разпространените видове кухненски ножове и да прецените кои са най-подходящите за вас. Ако иматевъпроси относно избора им, можете да се свържете с нас или да посетите шоурума ни в гр. София на бул. Черни връх 172.