Posted on

Кухненски ножове – кои са основните видове?

Кухненски ножове - кои са основните видове?
Качествените кухненски ножове са задължителни както за професионалната кухня, така и за тази у дома. С тях ще си осигурите по-лесно и безопасно нарязване. Но какви ножове са ви нужни?
 В магазините ще откриете голямо разнообразие от ножове с различно предназначение. Но не е нужно да имате всички. Много начинаещи готвачи купуват всички видове, но след време разбират, че част от тях въобще не са им необходими. 
  За да прецените какви кухненски ножове са ви необходими, от BBQarena приготвихме списък с основните видове.

Нож на главния готвач

 Нож на главния готвач, Chef's или френски нож - това са наименования на задължителния за всяка европейска кухня нож. Има дълго, триъгълно острие с лека извивка в края. Стандартната дължина е 20 см., но ще откриете и варианти от 15 до 26 см.  Изборът зависи не само от това каква храна ще приготвяте, но и от това кой ще ви бъде по-удобен. 

Нож Сантоку

Японски готварски ножове сантоку

 Santoku е японският вариант на ножа на главния готвач. Преводът на думата от японски означава 3 добродетели. Ще срещнете различни тълкувания на това. Едното е, че означава три групи храни  - риба, месо и зеленчуци. Другото е три вида рязане - кълцане, нарязване и рязане на кубчета.
 Ножът Сантоку е със средно голямо острие с прав или леко извит режещ ръб и гръб, който се извива надолу към върха. Стандартно дължината на острието е между 13 и 20 см.

Нож за белене

Нож за белене

 Ножът за белене много често е пренебрегван, най-често заради името си. Но освен за белене, той може да се използва за почистване на плодове и зеленчуци, декорирането им и много фино нарязване.
 Типично за всеки нож за белене е късото острие. Ще срещнете варианти както с право, така и с назъбено острие.

Нож за хляб

Назъбен нож за хляб
Във всяка кухня трябва да има и нож за хляб. Той може да се използва за рязане не само на хляб, но и на различни тестени изделия и торти. Много е удобен и за рязане на плодове и зеленчуци с дебела кора като диня или тиква например. 
 Ножът за хляб има дълго, тънко и назъбено острие с дължина от 18 до 40 см.

Нож за месо

Нож за месо
Ножът за месо не е задължителен, но ще бъде голямо удобство за всеки, който обича да приготвя по-големи парчета месо, цели пилета или транжира месо. 
 Специфичното при ножа за месо е много дългото и тънко острие със заострен връх. Формата позволява да режете месото лесно и без да го накъсвате.
 Други видове специализирани ножове за месо са за обезкостяване, филетиране и касапски нож.

Нож за стек

Нож за стекове
За всеки барбекю фен препоръчваме да има и комплект качествени ножове за стек. С такъв тип нож ще режете пържоли и стекове без да ги накъсвате. Освен за месо, може да ги използвате и вместо стандартните шишове, с които захващате бургерите.
 Ножът за стек има средно дълго острие с дължина между 8 и 14 см. Може да бъде назъбено или гладко.  Обикновено се предлагат в комплекти от 4 или 6 броя.

Сатър

Кован сатър
Сатърът е много практичен, но не на всеки му е удобно да работи с него. Той има широко острие и е много тежък. Има различни модели с различни размери.
 Можете да използвате сатър за рязане на големи парчета месо, цели пилета и зеленчуци. Той е много удобен и за ситно рязане на подправки.

Нож за сирене

Нож за сирене
В магазините ще откриете голямо разнообразие от различни видове ножове за сирене. Те са много полезни ако ви се налага да режете различни видове, тъй като според формата и размера на острието ще режете различни видове меки или твърди сирена. Има и специални модели за топени сирена.

Има и още много други видове готварски ножове

 Надяваме се от BBQarena да сме ви били полезни с информацията за най-разпространените видове кухненски ножове и да прецените кои са най-подходящите за вас. Ако иматевъпроси относно избора им, можете да се свържете с нас или да посетите шоурума ни в гр. София на бул. Черни връх 172.