Posted on

Ястия приготвени на плочи от хималайска сол – Рецепти

Ако до сега не сте опитвали ястие приготвено на плоча от хималайска сол, горещо ви препоръчваме да го направитя. Не само, че ще получите идеално овкусено ястие, а и ястие пълно в здравословни минерали. Повече за солените плочи, може да прочетете в блога ни: Плочи за готвене от хималайска сол

Стек Т-бон върху солена плоча приготвена на газово барбекю

Време за приготвяне

1 час и 25 минути

Необходими продукти:
1бр Т-бон стек
1 с.л сол
1 с.л. черен пипер
1/2 чаша барбекю сос 
1 1/2 чаша карамелизиран лук


Начин на приготвяне

Поставете плочата от хималайска сол върху грила на барбекюто, като предварително загреете барбекюто на 90°C за 15 минути.  След 15 минути  увеличете температурата на 130°C, за около 10 минути. След което увеличете финално температурата на 170°C. Постепенното увеличаване на температурата, предпазва солената плоча от разцепване. 

Докато барбекюто се загрява, овкусете внимателно месото със сол и черен пипер. Имайте напредвид, че солената плоча ще овкуси допълнително месото, затова не прекалявайте с предварителното подправяне. 

Поставете т-бон върху солената плоча и гответе около 12-15 минути. След което обърнете месото и го гответе докато вътрешната му температура не достигне  60°C (около 20-25 минути, в зависимост от дебелината на месото). Извадете стека от грила и го оставете настрана за около 10 минути. 

Смесете в купа карамелизирания лук и барбекю сос по избор. Поръсете смета върху стека и сервирайте.

Гриловани скариди на плоча от хималайска сол

Време за приготвяне

10 минути

Необходими продукти
Средно големи или големи скариди. 
Брой по преценка
Пресни
Сос по избор (Traeger Apricot BBQ Sauce)

Начин на приготвяне

Смесете любимия си сос за барбекю с добре изчистените скариди. Нанежете овкусените скариди на метални шишчета. 
След като предварително сте загряли грила и солената плоча, може да поставите шишчетата отгоре и да ги готвите за около 2-3 минути от всяка страна. 
Ще разберете, че са напълно приготвени когато станат розово бели на цвят.

Сьомга приготвена върху плочи от хималайска сол

Време за приготвяне

25 минути

Необходими продукти:
1 с.л. зехтин
2 с.л. пресен лук, нарязан 
600гр. филе от сьомга
черен пипер на вкусНачин на приготвяне

Поставете плочата от хималайска сол върху грила, който предварително е пуснат на най-ниската степен. След около 10 минути увеличете температурата на макс. 

В малка купа смесете зехтина и лука и разбъркайте добре. Намажете горната страна на филето от сьомга със сместа от купата. Нарежете сьомгата на няколко парчета или пригответе цялото филе. Поставете филето върху солената плоча с кожата надолу. Добавече черен пипер на вкус. Затворете барбекюто и гответе така за около 8 минути. Обърнете филето и го гответе още 7 минути. 

Премахнете кожата от сьомгата и сервирайте.