Posted on

Плочи за готвене от хималайска сол

Плочи от хималайска сол

Ако обичате да експериментирате в приготвянето на ястия за любимите ви хора, то плочите от хималайска сол са идеални за тази цел. С тях не само ще приготвите здравословни ястия, като не използвате масло и олио, но и ще презентирате хранат си по красив и елегантен начин. В тази статия ще ви разкажем малко по-подробно за ползите от хималайската сол и как може да я включите към дневното си меню.

Плочи от хималайска сол

Какво представляват плочите от хималайска сол?

Както името им подсказва плочите от хималайска сол произлизат от дълбините на хималайската планинска верига, като по специфично от района на Пакистан. Другото име на хималайската сол е "царицата на солта". Това е така заради начина и мястото от което се добива. От векове Хималайските планини са защитени от замърсявания и всякакви примеси, което прави солта естествена и изключително чиста.
Самите плочи представляват големи късове розова хималайска сол, които имат униаклни цветове и визия. След внимателна обработка на огромни блокове от сол, се оформят малки или големи, квадратни или правоъгълни, а дори и в различни форми - плочи от хималайска сол. 
Плочите са изключително подходящи за приготвяне на различни ястия, тъй като са плътни и издържат на високи температури. А благодарение на плътността им температурата се разпределя равномерно по повърхността и се задържа достатъчно дълго време, за да се приготвят невероятни ястия, които да поемат достатъчно сол и витамини от плочата.

Какви са ползите от хималайската сол и плочите за готвене?

Тъй като плочите от хималайска сол са натурален продукт, добит в суров и нерафиниран вид, то ползите от тях са многобройни - не само за саморо приготвяне на храната, но и за здравословното състояние на човек.

 • Освен, че може да приготвяте разнообразни ястия върху тях, без предварително да ги осолявате, плочите може да бъдат използвани както за сервиране на топли, така и на студени ястия.
 • Благодарение на плътноста на плочите и издържливостта им на високи температури, топлината се разнася бавно, но равномерно по цялата плоча. Като това допринася за по-доброто осоляване на ястията и развномерното им сготвяне.
 • Блокчетата от хималайска сол са източници на натрий, за който е всеизвестно че подобрява кръвното налягане и подпомага мускулите и нервната система.
 • Тъй като хималайската сол е нерафиниран, необработен минерал в суров вид, който е прекарал милиони години формирайки се под огромен натиск, освен натрий в състава си съдържа и следи от около 80 минерала. Някои от тях са магнезий, калций, желязо, цинк, мед, фосфор и калий.
 • В сравнение с готварската сол, хималайската се абсорбира много по-бързо от тялото и не позволява задържането на вода в тъканите.
 • Благодарение на ниската порьозност и задържането на влага, плочите от хималайска сол се считат за антибактериални и по тяхната повърхност не се развиват бактерии.

 

За какво се използва плочата от хималайска сол?

Плочата от хималайска сол може да се използва както за приготвяне на ястия, така и за сервирането им. В зависимост от размера и формата си, тя може да бъде малка плоча 20х10 см или 10х10 см за сервиране на една порция. Или голяма плоча 20х20 см или кръгла с диаметър 20 см за големи порции.

Плочите се използват за:
 • готвене;
 • престояване;
 • изсушаване на месо;
 • сервиране;
Тъй като плочите издържат на голяма температура, могат да бъдат използвани в барбекю, върху грил решетка, газов котлон, в пещ или във фурна. А, ако предпочитате да очаровате гостите си с красива презентация, може да сервирате ястията директно върху плоча от хималайска сол. А защо не студен десерт или мезета изваден директно от хладилника, презентирани върху красива розова плоча от хималайска сол. Солените плочи са изключително подходящи за сервиране на сладолед, сладки десерти и различни плодови мелби. Гарантираме ви още по-приятно изживяване, ако оставите студени чстия директно върху плочата, за да  предстоят в хладилника известно време.

Готвене

Плочите от хималайска сол се използват за приготвяне на почти всякакъв  тип храна. От месо и морски дарове, през тестени изделия и яйца до зеленчуци и плодове. При приготвяне на големи парчета месо, предварително загрейте плочата постепенно, докато достигне по-висока темепература и тогава поставете месото. Ако солената плоча е студена и директно бъде нагрята на много висока температура има шанс да се пропука и дори да се раздели на две. 

Престояване на храна

Плочите за готвене от хималайска сол са подходящи и за овкусяване на храната преди или след готвене. Ястията, които може да оставите да престоят върху плочата трябва да са тънко нарязани, за да може цялото ястие да поема от солта на плочата. Най-подходящите храни за това са: риба, морска дарове, ситно нарязани зеленчуци и тънко нарязано месо. Този метод на овкусяване на храната е идеално за приготвяне на солени мезета.

Изсушаване на месо

Солените плочи са идеални за частично или цялостно изсушаване на различни видове месо. Поставете предварително плочата да се охлади в хладилника за няколко часа, след което поставете тънко нарязаните късчета месо върху нея и вижте как пред очите ви месото започва да се свива и осолява. 

Сервиране

Както вече споменахме,  солените плочи са прекрасен прибор за сервиране на ястия. Освен, че овкусяват храната докато я носите към масата, но и са красиви със светлорозовите си оттенъци и белите прорезни ленти по цялата си дължина. 

съвети за начинаещи

За да се научите да готвите на солни плочи като професионалисти, първо трябва да знаете основните и най-важните неща.

 1. Преди всичко прочетете спецификациите на вашата солна плоча. 
 2. Винаги гответе от една и съща страна на плочата, така ще си осигурите по-лесното затопляне на една и съща зона. А това от своя страна ще предотврати начупването на плочата. 
 3. За да запазите живота на плочата за по-дълго време, при първоначалните няколко използвания загрявайте плочата постепенно. Поставете плочата на грила или барбекюто на най-ниската температура, след 5 минути увеличете с няколко градуса. След още 5 минути увеличете отново и накрая увеличете температурата на максимална степен.  
 4. Преди да започнете да нагрявате плочата, внимателно я подсушете. Плочите от хималайска сол трябва да са напълно сухи и със стайна температура преди да  бъде подложена на термична обработка. 
 5. След като вече сте я поставили на източника на топлина, изчакайте да се загрее до много висока температура преди да почнете да готвите на нея. 
 6. Внимателно овкусявайте храната си, преди да я поставите върху плочата. Тъй като плочата придава допълнителен вкус и соленост на ястията, то внимавайте да не прекалите предварително с подправките. 
 7. Внимателно избирайте храната която ще приготвяте на плочите от хималайска сол, тъй като дебелите парчета отнемат по-дълго време за приготвяне. А ако изчакате прекалено много време има шанс храната да е поела прекалено много сол и да е пресолена. 

Методи на ползване

Използване във фурна:  поставете плочата с хималайска сол в студената фурна и я пуснете на 120°C. След като фурната достигне 120°C, извадете плочата и я оставете да се охлади за 20-30 минути. След което поставете плочата отново във фурната на температура 200-260°C. Така топлината ще се разнесе равномерно по цялата плоча.

Използване върху барбекю на газ или газов котлон:
 поставете плочата върху скарата на газовия уред за около 15 минути - на най-ниската степен.  Ако искате да готвите на по-висока температура, след 15 минути увеличете температурата на половината. 

Използване върху електрическа печка:  плочата от хималайска сол не бива да прави директен контакт с котлона на електрическата печка. Може да поставите метална поставка или специална  рамка между плочата и котлона. След това загрейте котлона на най-ниската степен, като след 15 минути може да я увеличите. 

почистване на плоча от хималайска сол

Чистенето на плочите от хималайска сол е деликатен процес, тъй като не трябва да се използват препарати или сапун. Също така не се препоръчва да се мият в съдомиялна. Тъй като хималайската сол е антибактериална, няма нужда от допълнителни препарати. 

 1. Първо оставете плочата да изстине напълно.
 2. Избягвайте директното миенето с вода.
 3. С добре изстискана мокра гъба или парцал избършете повърхността на плочата. Ако има нужда изчеткайте излишното наслояване с четка. 
 4. Изсушете ведната със сух парцал и поставете плочата да доизсъхне на въздух. Препоръчително е да съхне около 24 часа.
 5. Съхранявайте плочата на сухо и студено място, без влага. 
 6. Може да опаковата плочата във фолио, за по-добро съхранение.

   
      Съвет: 
       За да освежите плочата от хималайска сол, след изчистване и преди изсушаване може да я намажете леко с лимон или да я напръскате с лимонов сок. 

Благодарение на плочите от хималайска сол, ще можете да се потопите в един по-различен начин на готвене и овкусяване на ястията си. Горещо ви препоръчваме да опитате, защото знаем че ще останете изключително доволни. Не само заради вкуса, които храната ви ще придобие, но и за красивата презентация с която може да очаровате всеки. 
А сега сме ви приготвили няколко рецепти приготвени на солени плочи. Насладете им се и обезателно ги опитайте. 

Плоча от хималайска сол 20х10 см

Плоча от хималайска сол

Плоча от хималайска сол 20х20 см

Плоча за печене от хималайска сол