С настъпването на топлото време решихме да ви предложим една рецепта за пиле, която ще ви пренесе на някой тропически остров. Опушени и сочни пилешки кълки, бутчета или крила, приготвени на скара или барбекю, мариновани в сладък сок от ананас, соев сос и джинджифилово-лимонов аромат. В тази рецепта има всичко необходимо за един богат вкус, месо на барбекю, изпълнено с толкова много вкусове, сладко, пикантно и супер вкусно. Ако не обичате пикантна храна, може да замените кетчупа и да не добавяте лют сос. Маринатата е свежа и със сигурност ще се запомни от всички, които я опитат.За настоящата рецепта полезен аксесоар за барбекю е поставката за печене на пилешки бутчета и крилца. Тя ще ви осигури перфектно изпечени пилешки вкусотии, хрупкава кожа, която няма да се налага да отстранявате от скарите на барбекюто си, пести време за обръщане и е подходяща и за използване във фурна.
Крехко пиле на барбекю
Необходими продукти:
6-7 бр. пилешки бутчета
½ чаша сок от ананас
⅓ чаша соев сос
¼ чаша кафява захар
2 с. л. мед
¼ чаша кетчуп хабанеро Chilli Hills
½ с. л. пресен настърган джинджифил
1 ч. л. подправка кимион
1 с. л. смлян чесън
Лют сос чипотле Not Just BBQ (на вкус)
сока от един лимон
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- Посолете пилешките бутчета и ги поръсете с черен пипер.
- В една купа смесете сока от ананас, соевия сос, кафявата захар, меда, лютия сос от чипотле, кетчупа, джинджифила, кимиона, лимоновия сок и чесън.
- Изсипете марината в купата с пиле и разбъркайте добре.
- Покрийте съда с пилето и го поставете в хладилника, за да се маринова. Препоръчваме да поседи най-малко 3-4 часа, а за по-богат вкус оставете цяла нощ.
- Когато сте готови за готвене – извадете пилето от хладилника и го отцедете.
- Намажете скарата с растително масло. След това поставете отцедените пилешки бутчета на скарите на барбекюто за няколко минути, за да им предадете апетитни барбекю шарки. След което ги наредете на поставката.
- Печете докато пилето придобие златен загар. Ако имате инфрачервена горелка може да я включите, така ще придобиете хрупкава коричка, печете за около 25-30 минути.
Ще се радваме ако ни споделите вашите грил резултати и споделите с нас вашето мнение за рецептата. Може да го направите в социалните ни мрежи във Facebook - BBQarena или Instagram - @bbqarena.bg. А ние в замяна ще Ви подарим специален еднократен код с -10% (на всички продукти извън кампания).