Posted on

Пикантни пилешки бутчета

Пикантни пилешки кълки
С настъпването на топлото време решихме да ви предложим една рецепта за пиле, която ще ви пренесе на някой тропически остров. Опушени и сочни пилешки кълки, бутчета или крила, приготвени на скара или барбекю, мариновани в сладък сок от ананас, соев сос и джинджифилово-лимонов аромат. В тази рецепта има всичко необходимо за един богат вкус, месо на барбекю, изпълнено с толкова много вкусове, сладко, пикантно и супер вкусно. Ако не обичате пикантна храна, може да замените кетчупа и да не добавяте лют сос. Маринатата е свежа и със сигурност ще се запомни от всички, които я опитат.За настоящата рецепта полезен аксесоар за барбекю е поставката за печене на пилешки бутчета и крилца. Тя ще ви осигури перфектно изпечени пилешки вкусотии, хрупкава кожа, която няма да се налага да отстранявате от скарите на барбекюто си, пести време за обръщане и е подходяща и за използване във фурна.

Крехко пиле на барбекю

Пикантни пилешки кълки

Време за приготвяне

45 минути

Необходими продукти:
6-7 бр. пилешки бутчета
½ чаша сок от ананас
⅓ чаша соев сос
¼ чаша кафява захар
2 с. л. мед
¼ чаша кетчуп хабанеро Chilli Hills
½ с. л. пресен настърган джинджифил
1 ч. л. подправка кимион
1 с. л. смлян чесън
Лют сос чипотле Not Just BBQ (на вкус)
сока от един лимон
сол и черен пипер



Начин на приготвяне

  1. Посолете пилешките бутчета и ги поръсете с черен пипер.
  2. В една купа смесете сока от ананас, соевия сос, кафявата захар, меда, лютия сос от чипотле, кетчупа, джинджифила, кимиона, лимоновия сок и чесън.
  3. Изсипете марината в купата с пиле и разбъркайте добре.
  4. Покрийте съда с пилето и го поставете в хладилника, за да се маринова. Препоръчваме да поседи най-малко 3-4 часа, а за по-богат вкус оставете цяла нощ.
  5. Когато сте готови за готвене – извадете пилето от хладилника и го отцедете.
  6. Намажете скарата с растително масло. След това поставете отцедените пилешки бутчета на скарите на барбекюто за няколко минути, за да им предадете апетитни барбекю шарки. След което ги наредете на поставката.
  7. Печете докато пилето придобие златен загар. Ако имате инфрачервена горелка може да я включите, така ще придобиете хрупкава коричка, печете за около 25-30 минути.

Ще се радваме ако ни споделите вашите грил резултати и споделите с нас вашето мнение за рецептата. Може да го направите в социалните ни мрежи във Facebook - BBQarena или Instagram - @bbqarena.bg. А ние в замяна ще Ви подарим специален еднократен код с -10% (на всички продукти извън кампания).

Желаем приятно готвене и добър апетит!