Барбекюто на пелети набира все повече популярност сред любителите на грил изживявания. Съвременните модели са изключително лесни за употреба, могат да се използват и от напълно начинаещи. Температурата и димът могат да се регулират много точно. А с различните приставки се превръщат във външни кухни. Това позволява на грил майстора да приготви всичко - от бавно опушено месо, зеленчуци или гарнитура за бургери до морска храна и неустойми десерти.
Барбекю на пелети и избор на пелети
В тази връзка, за да сте истински грил майстор на своето барбекю на пелети, ключови моменти са не само талантът и стриктното спазване на инструкциите за употреба от производителя и на рецептите, но и изборът на перфектните пелети. От тяхното качество зависи и качеството на вашата храна, но също така и продължителността на живот на барбекюто. От типът пелети зависи и каква рецепта е най-добре да следвате. Истинските грил майстори освен това са наясно, че всеки тип продукт изисква различен тип пелети. И с промяната на вида пелети, можете да промените значително вкуса на едно и също ястие.
какво представляват съвременните пелети за барбекю?
Материала на пелетите за барбекю е от чиста твърда дървесина. В практиката може да ги срещнете като дървени пелети. На практика представляват перфектно компресирана форма на дърво и дървени стърготини. За избработката на пелетите от чиста дървесина се прибягва към специфичен процес на излагане на някои свързващи вещетва на топлина. В повечето случаи съвременните дървени пелети се използват именно с готварска цел - като гориво, с което да се заредят скарите, гриловете и модерните барбекюта за пелети. Съществуват обаче и специфични отоплителни пелети. Те са с по-различен състав, защото в него влизат и остатъците от боя и други химикали. Тъй като такива примеси са опасни за здравето, подобен тип пелети не се използват при готвене на барбекю.
Основни видове пелети за барбекю.
- Според източника и произхода си. Тук класификацията позволява определяне на голям брой дървени пелети. Изключително популярни за приготвяне на скара и други ястия на барбекю на пелети са следните: букови, черешови, чамови, дъбови, ябълкови, елша, кленови, от хикори, мескит и много други. Както се досещате всеки от тези видове дървета придава различен аромат на месото и зеленчуците.
- В зависимост от своята твърдост можете да намерите твърди и меки пелети. На практика, за готвене на барбекю и двата типа са достатъчно подходящи. При техниката за бавно готвене обаче, избягвайте меките и заложете на твърдите пелети.
- Качествени и некачествени пелети. Важно е за вашето барбекю да залагате на качествени пелети. Как обаче да знаем дали става дума за качествени или некачествени пелети? Качествените пелети нямат примеси и са произведени само от дървесен материал. Такива са пелетите на Traeger и Green Mountain Grill. Те са 100% натурални дървени пелети с наситен аромат, без свързващи вещества, кора или изкуствени добавки. Качествените пелети също трябва да съдържат ниско ниво на влажност, с висока степен на чистота на дървесината и минимално количество остатъчна пепел.
Какви пелети да избера според храната, която готвя?
- За телешко месо: дървени пелети от мескит, хикори, пекан или бленд дъб;
- За свинско месо: дървени пелети от хикори, ябълка, пекан, череша или смес с клен;
- За морски дарове и морска храна: дървени пелети от елша, мескит, дъб или смес с пекан;
- За тестени изделия: дървени пелети от елша, ябълка, череша, клен, дъб и пекан;
- За гриловани зеленчуци: дървени пелети от елша, ябълка, бук, хикори и пекан, както всички миксове с тях;
Какъв аромат на ястието придават дървените пелети?
- Класическият микс от хикори и череша (понякога и клен) носят класическия аромат на барбекюто и е идеален за опушване на месо.
- Дъбът и елшата прибавят силен дървесен аромат, затова и често се избират не само за опушване на месо, но и за приготвяне на стекове от говеждо и изобщо за червено месо.
- От друга страна, елшата в комбинация с някои плодови дървени пелети е идеална за зеленчуци на грил. Някои експериментатори биха могли да приготвят и морски дарове с подобен смес на пелети.
- За любителите на силните опушени аромати, а и на подправките като цяло, препоръчваме миксът от пекан и хикори. Това са перфектните дървени пелети за повечето видове риба. Между другото, много грил майстори определят тази бленда като лятна и понякога тестват и върху зеленчуци. Истината е, че класическите лук, тиквички и картофи се получават най-добре, но по-специфичните като патладжан, могат да не паснат толкова финно и деликатно с такава комбинация.
- Ребрата и пилешкото месо се опушват и се приготвят идеално на барбекю с пелети от череша. Този специфичен плодов аромат идеално пасва на неутрални пилешки вкусове и на пресните ребра
Допълнителни съвети за избор на дървени пелети за барбекю
- Желателно е да купувате пелети за барбекю от специализирани магазини.
- Ако ще купувате пелети от цех за дървообработка, задължително споменете за какво ще са ви нужни. Така ще избегнете риска да попаднете на неподходящи пелети, тоест такива, които са пригодени за отопление.
- Винаги и задължително купувайте пелети от чиста дървесина. Това е гаранцията за високо качество. С качествени пелети, честно казано трудно можете да сбъркате и ястието да не се получи, особено ако става дума за традиционни вратни пържоли и свинско месо или пилешки крилца.
В случай, че имате нужда от допълнителна консултация във връзка с избора на перфектните пелети за вашето барбекю, винаги можете да се обърнете към нас за съдействие. Нашите консултанти с радост ще ви запознаят със спецификата на всеки вид комбинация от различни дървени пелети. Ние винаги сме на ваше разположение, когато имате нужда от помощ за перфектното ви грил меню - и с уреди, и с аксесоари, и с гориво за него!
Успех и приятен апетит!