Posted on

Как се почиства барбекю на пелети?

Почистване на брбекю

Необходимо е точно веднъж да опиташ пушено месо, прясно изпечена пица или морски дарове, приготвени на барбекю на пелети, за да разбереш голямата истина. Като ястията, приготвени на барбекю на пелети няма! Не може да се сравни вкуса, не може да се постигне ароматът! Дори не може да се насладите по същият начин на самото готвене. Безспорно, барбекюто на пелети е новият хит сред грил любителите. И макар този уред да е сравнително скъпа инвестиция, ще трябва да отбележим, че тя напълно си заслужава. Също така някои барбекюта са подходящи не само за използване на двора или верандата, но има и такива които са достатъчно компактни и мобилни, за да ги вземете на излет или къмпинг сред природата. 

Как се почиства барбекюто на пелети?

Барбекю на пелети GMG Prime Peak

Именно защото сте инвестирали в покупката на барбекю на пелети и аксесоари за него, трябва да го пазите като очите си! Или поне като любимите си стекове от прегаряне! Като всеки уред и барбекюто на пелети изисква специална грижа. А ако искате да повторите отново невероятното приключение при приготвянето на храна и изключителния вкус от това вълшебство, то трябва да се погрижите барбекюто ви да е винаги чисто и в оптимално състояние за ползване. 
Безспорно, правилното съхранение и използване на пелетното барбекю са в основата на запазването му. Но сред най-важните елементи на поддръжката на практика си остава доброто почистване. Въпросът за почистване на вашето барбекю на пелети е ключов в много аспекти. И преди да ви дадем конкретни съвети отностно това как да го извършите максимално безопасно и ефективно, нека ви убедим подобаващо защо трябва редовно да почиствате любимия грил.

Защо е важно редовно да почиствате барбекюто на пелети?

Тук е важно да уточним, че без значение какво е барбекюто, то трябва редовно да се почиства. Разбира се, различните типове барбекюта изискват различен подход, но също така и различна честота на чистене. Специфичното при уредите, които работят на пелети е именно материалът, който се гори. Макар материалът да е дървен и екологично чист и да не замърсява околната среда, той замърсява самите уреди. Ето и предимствата от редовното почистване на вашето барбекю: 

 • Ще можете да му се радвате и да го използвате максимално дълго време. Колкото по-занемарено е вашето барбекю на пелети, толкова по-малък ще го използвате. Без значение какъв срок на годност му е дал производителя, ако вие не се грижите подобаващо за уреда, не очаквайте да го използвате дълго време.
 • Чисто барбекю на пелети означава чиста храна. Не забравяйте, че на този уред готвите. И не забравяйте, че вие сте това, което ядете. Няма как вкусът на месо да си остане вкусен и завладяващ от първата хапка, ако го приготвяте на мръсно и неподдържано барбекю. Мръсотията, която се събира във вашето барбекю, попада върху храната, която консумирате.
 • Редовното почистване на вашият грил ви позволява по-добър контрол върху желаната температура за приготвяне на вашите ястия. Имайте предвид, че почистеното барбекю има по-добра циркулация на въздуха. В случай на спад на тази циркулация, температурните функции на уреда спират да работят. От там започват и изменения във вкусовите качества на ястията. Дори да спазвате стриктно инструкциите за опушване на месото или на дадена рецепта, няма как храната да се получи добре, защото ще бъде готвена на "променена" температура, а не на тази, която уредът показва.
 • Когато уредът е перфектно почистен, всичките му функции работят правилно - включително и тези за бавно готвене, за образуване на коричка, за достигане на сочна вътрешност на месото, за шоково темпериране или за приготвяне на опушено месо. Нали не искате да загубите част от екстрите на своето барбекю на пелети? Тогава просто не забравяйте да го почиствате.
 • Последно, но не по важност, почистването на барбекюто на пелети осигурява безопасността на неговата експлоатация. За съжаление, и най-качественият уред може да предизвика пожар, ако не е поддържан правилно.
Почистване на брбекю
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете за тях
Колко често да почиствате барбекю на пелети?
За перфекционистите отговорът е "всеки път след използване", но за други, по-практични потребители, регулярното месечно почистване е достатъчно. Истината е, че еднозначен отговор на подобен въпрос няма. На практика, за оптимално почистване на всеки един уред, който приготвя храна е необходимо да се направи бързо почистване между всяко използване. Нищо прекалено драматично или изискващо време и усилия. Ние от BBQArena ви съветваме след всяко използване и преди всяко запалване на барбекюто на пелети, да го почиствате от остатъчна пепел от предишно готвене. Да изтъргвате скарата с дървена шпатула или специална четка за скари, за да се избегне евентуален вкус на изгоряло от останала по грила храна. И за добър вид, ви препоръчваме да забърсвате грила си с микрофибърна кърпа и малко количество специален препарат, за да премахнете засъхнали петна от сос или мазнина. 

Според повечето специалисти, от съществено значение е честотата на използване на вашия уред и количестото на храната, която се готви на него. Ако го включвате всеки ден или приготвяте по-голямо количество храна, ежемесечното почистване вероятно няма да е достатъчно. От друга страна, ако го пускате само веднъж в годината и след това го прибирате за съхранение до следващата година, без да го почистите - също не очаквайте перфектни ястия всеки път. Изключително важно е да следвате препоръките на конкретния производител. В тях има специални съвети за това как да се грижите правилно за вашето барбекю.

Най-често срещаните грешки при при работа с барбекю на пелети

Преди да хванете лист и хартия, и да започнете да си водите бележки за правилното почистване на барбекюто на пелети, обърнете внимание на следващите редове. В тях ще откриете най-големите, но и най-често срещаните в практиката грешки за поддръжка и почистване на уреда за готвене:

  • Нередовно почистване: Тук не говорим само за спазване на план график за почистването. Тук включваме и варианта, когато потребителя вижда, че барбекюто е в окаяно състояние и въпреки това го прибира за съхранение, без да го почисти. С напредване на времето замърсяванията се всмукват материала на грила, а изгоряла храна по уреда става изключително токсична. Избирът на точен момент за почистване е ключов. За някои е по-добре да изчакат до се охлади барбекюто и в името на стоята собствена безопасност да го почистят преди следващото ползване. Това е добра практика, само и единствено в случайте когато следващото ползване на уреда не е след месеци. Но най-добре би било да изчакате няколко часа след ползването на барбекюто на пелети. През това време той ще се охлади достатъчно, а замърсяванията няма да се наслоили и втвърдили достатъчно. 
  • Неспазване на указанията за употреба: Преди да пристъпите към реалното почистване, не забравяйте да прочетете инструкциите за почистване и съхранение. Следвайте ги внимателно, защото в противен сличай може да объркате нещо и да увредите уреда си. Имайте предвид, че ако това се случи, гаранцията няма да покрие щетите, защото влизате в хипотеза на неправилна поддръжка и експлоатация. 
  • Използване на грешните аксесоари, уреди и препарати за почистване: Може да си мислите, че е възможно да почистите грила си с обикновен парцал и първия срещнат препарат за съдове у дома, но всъщност това не е така. Някои почистващи предмети и препарати могат да увредят повърхностите на вашето барбекю на пелети, а от там и да намалите неговите способности и функции.  Нещо повече - има и препарати, които не могат по никакъв начин да се справят с по-упоритите петна, особено ако става дума за сериозно наслояване на мазнина. 
Препарат за почистване на барбекю

Готвенето със съвременно барбекю на грил е като детска игра!

Различните материали и повърхности изискват различен подход за третиране. Така например, някои повърхности просто няма как да издържат на висока химични почистващи средства. Те ще изтънеят, ще се захабят и ще загубят свойствата си.
Добър вариант е да използвате професионални средства за почистване, създадени специално за барбекюта на пелети или поне за всякакъв вид барбекюта. Внимателно четете етикета им, защото често в тях има противопоказания за използване върху този конкретен вид.  Ето в най-общи линии какво ви съветваме ние от BBQ Arena за почистване на вашето барбекю на пелети:

 • Дърво: Започнете с дървена дъска, шпатула или друг дървен предмет. Идеята е предварително да изтържете грил приставката. Никога не започвайте миенето на уреда, преди да сте премахнали големите и релефни мръсотии и налепи по скарата.
 • Четка за почистване: На пазара ще откриете огромно разнообразие от подобни аксесоари. Важно е да вземете специална четка за почистване на барбекю, а не да използвате материали под ръка, като например: кухненска гъба (която няма да успее да се справи с всички мръсотии), четка с твърд телен косъм (която може да нарани отделните части на барбекюто). Нещо повече - има специално създадени за целта четки със специална форма и структура, които достигат и до най-недостъпните крайчета на скарата.
 • Специален препарат за почистване: Тук също е най-добре да изберете специализиран препарат. Факт е, че голяма част от универсалните почистващи безхимични примеси също могат да се справят със задачата. Въпросът е, че материалите от които са направен корпуса, скарата и елементите на барбекюто са различни и специфични. 
 • Обезмаслител: Както знаете, той е много важен за упоритите петна. Съветваме ви, да не почиствате целия уред с такъв тип препарат. Използвайте го само на местата, които не могат да се почистят с традиционен препарат за почистване на барбекю. Освен това, добре е предварително да направите тест за "чувствителност" върху минимална зона от уреда. 
 • Прахосмукачка: Тя е част от предварителната подготовка за почистване на барбекюто на пелети. 
 • Вода: Ще ви бъде нужна както за разреждането на някои специализирани препарати за почистване на барбекю, така и за финално полиране на външните части на уреда.
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 8

Ръководство за почистване на барбекю на пелети

Стигнахме и до съществената част на днешната тема. Екипът на BBQArena ви предлага кратко, но полезно ръководство за това как най-лесно, бързо и ефективно да почистите своето барбекю на пелети. Следвайте тези стъпки в същата хронология и за няколко часа вашият любим уред на пелети ще бъде приведен в изрядно положение:
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 11
 • Първо премахнете каквато и да е храна, останала във вашето барбекю, а самото барбекю преместете на място, където ще ви е удобно да го почистите и не рискувате да изцапате ценни вещи. 
 • Следва стъргането на решетката на грила. Започнете стъргането отгоре надолу и после отдолу нагоре - с равномерно, без да натискате прекалено много - с цел безопасност и предпазване на материала.
 • Следва стъпката, в която ще трябва да разглобите основните части на барбекюто. Преди това се уверете, че в него няма останали цели пелети. Изкарайте всичко - решетките, тавичките и в случай на силно замърсяване ги накиснете в разтвор от топла (не гореща) вода и специализиран препарат.
 • Внимателно съберете остатъците от храна, пепел от пелетите и други замърсявания с прахосмукачка.
 • След това внимателно почистете целия уред, наблягайки с по-енергични и упорити движения върху мазните петна. Някои препарати са под формата на спрей, който изисква напръскване, изчакване няколко минути (обикновенно около 10) и забърсване с кърпа. В такъв случай използвайте суха и чиста микрофибърна или памучена кърпа. 
 • Финализирайте с полиране на цялото барбекю с мека и суха кърпа. 
 • Сглобете отново своето барбекю.

И това е всичко! Готови сте! Вашето барбекю на пелети е като ново! Или поне достатъчно чисто, за да изпробвате нови невероятни рецепти на него. И да се позабавлявате около грила със семейството и приятелите си, сигурни че ще ги изумите с вкус и аромат.