Posted on

Двойно изпечени сладки картофи с бекон и гъби

Рецепта за сладки картофи приготвени на барбекю на пелети

Сладките картофи са едни от най-добрите източници на енергия, подобряват мозъчната дейност и имунната система, стабилизират кръвната захар и за разлика от другите зеленчуци са богати на витамин А. Чрез тях организма си набавя достатъчно количество магнезиξ, калий, мед, фибри, и други витамини. Възползвайте се от невероятните качества на сладките картофи като опитате една малко по-различна рецепта за приготвянето им с помоща на барбекю на пелети.
 

Рецепта за сладки картофи приготвени на барбекю на пелети

Време за приготвяне

1 час

Съвети

За оптимален вкус и аромат използвайте пелети за барбекю от Пекан
и подправка за зеленчуци Traeger Veggie Rub. 

Необходими продукти:
2 бр. големи сладки картофи - нарязани по дължина на две
2/3 с.л. зеленчуково олио
подправка за зеленчуци Traeger Veggie Rub
сол
8 ч.л. безсолно масло - разтопено
1/8 чаша кафява захар
кора от портокал
1/8 чаша прясно изстискан портокалов сок
2/3 ч.л. тиквени подправки
1/8 чаша орехи - натрошени или нарязани на ситно
1/3 чаша сготвен бекон - начупен
1 чаша мини гъби

Начин на приготвяне

Предварително загрейте барбекюто не пелети на 400°F/210°C и затворете капака му за около 15 минути. Върху тава за печене поставете сладките картофи с кората надолу и ги поръсете със зеленчуково олио. Овкусете ги със сол и ги обърнете, като повторите процедурата, така че да застанат с отрязаната страна надолу. Поставете тавата директно на грила и затворете капака на барбекюто. Гответе картофите по този начин за около 30-45 минути или докато не омекнат изцяло. Махнете картофите от грила и ги обърнете с отрязаната част нагоре, за да се охладят. Използвайки лъжица издълбайте вътрешноста на картофите, като оставите 1/3 част от тях. Съберете картофеното пюре в средна купичка и добавете подправка за зеленчуци (Traeger Veggie Rub), 4 с.л. разтопено масло, 1/4 чаша кафява захар, портокалова кора и сок, тиквена подправка и 1 ч.л. сол. Поставете сместа в миксер и миксирайте добре, докато всичко се смеси. Добавете орехите и половината бекон. При нужда овкусете със сол, кафява захар и допълнителни подправки. Миксирайте още веднъж.
Използвайки лъжица напълнете издълбаните картофени половинки. В чугунен тиган поставете картофените половинки и ги полейте с останалото масло. 
Поставете тигана върху грила и затворете капака. Гответе картофите така за 5 минути, докато се затоплят. Увеличете температурата на барбекюто до 450
°F/240°C. В голяма купа добавете гъбите и останалия бекон. Добавете 1-2 с.л. от маслото и разбъркайте. Към картофите добавете няколко с.л. от сместа с гъби и бекон. Затворете капака на барбекюто и печете за 5-8 минути или докато гъбите не станат тъмно кафяви на цвят. 
Сервирайте сладките картофи топли!