Posted on

Барбекю – интересни традиции и факти от цял свят

Барбекю - интересни традиции и факти от цял свят

  Когато става дума за храна, приготвена на барбекю, повечето хора си представят пържоли, шишчета, бургери и наденички, гриловани на въглища или газово барбекю. Нормално - това са и най-популярните барбекю ястия в почти цял свят. Но всеки народ си има както специфични техники за подготовка и печене, така и местни храни, които гриловат. От BBQarena подбрахме най-интересните традиции и факти за барбекюто цял свят.

Монголски Хоркхог

Хоркхог е традиционно ястия за монголските номади. Според проучвания на учени ястието се приготвя още от каменната ера. Хоркхог е  ястие за специални поводи. Приготвя се основно от  козе месо, тъй като то е деликатес за монголците. Може да бъде направено и овнешко, но този тип месо се възприема за ежедневна храна. Към месото се добавят картофи, моркови и лук. Специфичното е, че към продуктите се добавят силно нагорещени камъни и след това се пече върху огън.

Какво представлява едно барбекю на пелети?

Освен специфичния вкус на храната, приготвяна в него, едно барбекю на пелети се отличава от своите „събратя“, работещи на газ или електричество по начина, по който се задейства. Когато загрее, може да сложите  месото или зеленчуците да се приготвят.

Палетеният грил работи с пелети. Обикновено те са изработени от твърда дървесина. Целта на тези пелети е докато горят да загряват самия грил, тоест осребрената скара. По този начин започва и термичната обработката на хранителните продукти. 

Безспорно, с никой друг грил не можете да постигнете онзи специфичен аромат на дървесина, с който обгръща месото и зеленчуците едно барбекю на пелети. Нещо повече – с този грил се постига и изключително равномерна температура за печене, а освен това уредът е идеален за така нареченото бавно готвене.
Бавното готвене е единствената алтернатива за наистина качествен резултат на много рецепти, включващи специфични видове меса, особено по-крехките, като телешкото и месото от дивеч. 

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете за тях

В допълнение, при готвене на барбекю на грил се постига „покриване“ на цялата повърхност по време на готвене. Самото готвене става едновременно за всяка частичка от избрания за гриловане продукт. Така се постига и идеалната хармония между хрупкава коричка в горната част и сочност във вътрешността. 

Освен качествен модел барбекю, за да постигнете всички тези резултати, добре е да сте се сдобили и с качествени пелети. 

Между другото, много производители на цели професионални серии пелетени грилове разполагат и със своя собствена линия пелети. Такива, например, са тоталните мастъри в производството на висококачествени съвременни барбекюта на пелети от Green Mountain Grills.

Те си имат няколко вида пелети за опушване с изключителна висока степен на чистота и качество, а дори и със специфичен вкус като ябълка, тексаска, дъб, бор и така нататък. Между другото, Green Mountain Grills са едни от най-предпочитаните марки за палетен грил днес. 

Те се славят с невероятно добри продукти, които разполагат с надеждна конструкция, изработена от супер здрави първокласни материали. А специалните им функции и екстри разбиват един от най-големите съвременни митове за готвенето на барбекю на пелети. 

Трудно ли е наистина готвенето на пелетен грил?

Истината е, че мнозина потребители осъзнават предимствата (ще ви ги споменем изрично по-долу) на едно барбекю на пелети, но въпреки това за нищо на света не биха го купили. Дори супер скъпата цена на някой ултрамодерен модел не е причината за подобен отказ. Всъщност, много хора продължават да смятат, че готвенето на барбекю на пелети е изключително трудно. Така ли е наистина?

Ако говорим за много стари модели палетни грилове, ще трябва да се съобразим с това твърдение. Това са устройства, с които в действителност само истински грил мастъри и дори майстори готвачи биха се справили.
Устройството на старите модели е било такова, че основната трудност представлява усвояването на изкуството за поддържане на равномерно изпичане, тоест равномерна температура на горене.

Трябва да се отбележи обаче веднага, че едновремешните барбекюта от този тип са изглеждали и функционирали по много по-различен начин. Наистина, температурата е била трудна за овладяване при тях. Нещо повече – дори разпалването им изисквало значителни умения.

Днес това съвсем не е така. Модерният палетен грил е ултрамодерна джаджа, която можем да притежаваме и държим в задния си двор и с лекота да приготвим перфектния стек или ребра с изискано ресторантьорско качество, навяващо мисли за Мишленови звезди.

Това е възможно, защото последните технологии и иновации вече не са само част от устройствата, които ползваме за работа и комуникация.

Те влизат и в нашия дом. Те са част от съвременната техника. Те са черешката на тортата в не един или два вида барбекю на пелети.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 6
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7

Готвенето със съвременно барбекю на грил е като детска игра!

Нека ви дадем пример: почти всеки модел палетен грил на Traeger – един от лидерите в световната барбекю ниша – разполага с функцията не просто за контролиране на температурата, а за дистанционен контрол върху нея.

Благодарение на интегрирания в горната си част дисплей барбкюто показва в реално време какво се случва с пържолата Ви в температурно отношение.

Само че съвсем не е нужно дори да се надвесвате над дисплея, за да видите готови ли са ребрата или опекла ли се е добре пицата.

Само че не си мислете, че безжичната връзка между готвача и този свръхмодерен, сякаш пристигнал от космоса палетен грил е единствената иновация, с която впечатляват Traeger.

Всъщност, Traeger са една доста иновативна компания. Това, което те правят, е истинска революция в традиционното грил преживяване.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 8

 Уредите на компанията впечатляват със супер семплия си дизайн, който едновременно с това комбинира невероятно съчетание между хай-тек иновация и 100% задоволяване на потребността „удобство“ за потребителите. Какво имаме на предвид.

Системата на Traeger TRU Convection, степента на ефективност за приготвяне на абсолютно всякакъв вид продукт се увеличава десетократно в сравнение с ефективността, с която някога приготвяхме храна на онези вече споменати ретро барбекюта на палети.

От друга страна, Traeger има и модел палетен грил, в който има допълнителен вграден опушвач, а също така и двойни сонди за месо. Те измерват температурата в реално време, а вие съответно ги контролирате по най-добрия според рецептата начин.

И както се досещате, дори това да е първият път, когато приготвяте стек на барбекю с подобни помощници просто няма как да не ви се получи.
Между другото, съвсем не би било честно да зарадвате с подобна вечеря само семейството си. С Traeger моделите такова ограничение няма.
Повечето уреди на марката са с изключително мобилна и лесна за пренасяне конструкция, така че бихте могли да вземете дори на пръв поглед домашно барбекю на пелети заедно със себе си на грил парти сред природата. 

Предимства на модерното барбекю на пелети

Нека направим уточнение: от тук насетне, а и в материала изобщо говорим изцяло и само за модерните модели палетен грил. 

На практика такива ще намерите и по магазините. Те са от ново поколение и буквално заличават недостатъците на остарелите им прототипи, в които наистина поддържането на равномерна температура бе въпрос на талант и майсторство.

От друга страна, споменатите функции, като контролиране през разстояние е част от иновациите на днешното барбекю на грил, но то не присъства във всеки модел на пазара. 

Ако искате точно такъв уред, съветваме Ви наистина да разгледате селекцията на Traeger, защото при тях опцията е налице.
 
От друга страна, не всички модели имат и специални аксесоари и допълнения екстри като тези в Green Mountains барбекютата на пелети – температурен сензор, специална кофа за оттичане на мазнината и контейнер за допълнителни пелети.
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 11

Автентичен вкус и мирис на дърво, който не може да се постигне на друг тип барбекю. Обикновено, именно това ухание различава традиционно приготвяната храна у дома с класически уреди от такъв тип грил меню. И категорично, никое газово или електрическо барбекю не може да постигне подобен ефект.

Супер рановмерност при разпределение на топлинната върху всякакъв тип продукт. Вече няма нужда да се притеснявате дали месото е загоряло отвън и сурово отвън. Освен това, благодарение на това разномерно разпределение на температурата ще съумеете да постигнете всички степени на изпичане на месото и така да впечатлите гостите си, изявили предварително индивидуалните си желания. Като в истински ресторант! Като истински мастър шефове!

100% възможност да сготвите всякакъв тип продукт
във всевъзможни рецепти дори да нямате кой знае какви кулинарни умения и знания. На практика, в пелетен грил можете да приготвите всякакъв тип месо – ребра, стек, цяла пуйка, крилца, свинско, телешко, пилешко, заешко, диве, каквото се сетите – а дори и различен вид риба и морски дарове. Идеални в барбекю на пелети стават и печивата. Ако изпечете тук пица или своя пай за десерт, буквално ще оберете овациите на партито. И да не забравяме и гарнитурата, както и вегетарианците. Всъщност, грилованите зеленчуци на такъв тип барбекю може да накара и месоядните да станат вегетарианци! Толкова вкусни, сочни и изпълнени с аромат стават…!

Опцията за опушване категорично е топ предимството на един пелетен грил. С подходящите пелети за опушване едно класическо ястие придобива съвсем различен, неповторим и автентичен вкус. Няма нужда да слагате подправки или да се заигравате с техниката на обработка с месо. Когато сте приложили функцията опушване, то става изключително крехко, топящо се в устата и изобщо неповторимо не само като вкус, а и като усещане. И ако някой е казал, че храната може да оставя спомени, чрез които да се връщаме към дадено място и дадени хора, навярно, той е бил поне веднъж на грил парти с ястия, сготвени в барбекю на пелети.

Тези модели грилове и барбекюта пристигат често и с опцията да са преносими. Някои от стандартните дизайни за домашна употреба могат да се трансформират в лесен и удобен за носене багаж за къмпинг на открито. Други са пригодени именно и само за ползване на излет. При всички случаи предимство е, че един толкова функционален и иновативен уред вече не е само част от професионалните ресторанти или домашната кухня, която искаме да организираме като професионална, но и намират мястото си в екипировката за прекарване на свободното време сред природата.

Последно, но не по важност, едно барбекю на пелети е лесно за използване. На пръв поглед звучи трудно, но всъщност не е. Спомнете си какво ви казахме – говорим за новите модели с вградени иновации, превръщащи готвенето в лесно и забавно занимание. Така например, сглобяването обикновено не изисква кой знае какво време, а и лидерите сред производителите даже създават видео клипове, по които да се водите. Отделните техники на готвене са изцяло осъществими в едно барбекю на пелети. И не е нужно за целта да изчетете тонове литература и да изхвърлите килограми месо, докато ви се получи идеалният стек.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 9

Дали ще изберете Traeger, или Green Mountains, ако се спрете именно на пелетен грил ще направите наистина отличен избор. А храната, която ви предстои да приготвите на своето барбекю на пелети, ще постави нови стандарти за Вашите кулинарни умения и за представите Ви за една обикновена семейна вечеря или традиционно събиране с приятели на открито. В BBQ Arena Ви предлагаме изключително внимателно подбрана селекция от най-добрите модели барбекю за печене и опушване. Разгледайте нашите предложения и не се колебайте да се свържете с нас в случай, че имате допълнителни въпроси или нужда от повече информация за всеки от дизайните и уредите. Ние сме на Ваше разположение по всяко време. Ние ще се радваме да станем част от пътуването Ви до крайната цел: перфектния стек, приготвен лично от Вас на ултрамодерно барбекю на пелети.