Posted on

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете

Барбекю на пелети - какво трябва да знаем

За идеалното градинско парти ви трябва и идеалното барбекю! Това го знае всеки майстор на съвършените опушени ребра и всяка домакиня, която обича да приготвя храната си на открито – за по-автентичен вкус, в името на природосъобразния начин на живот и за по-страхотна атмосфера. Но това го знаят и любителите на къмпингуването и празнуването на дивата природа в приятелска компания и задължително подкрепени с вкусна храна. А когато става въпрос за вкусна храна, кое е ли е най-доброто барбекю, което можем да изберем?

Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос

Барбекю на пелети - какво трябва да знаем

Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, най-вече защото хората сме различни и предпочитаме различни рецепти, ястия и начин на приготвяне на месото. Можем да разделим барбекютата на следните видове – барбекю на газ, елекически скари, както и барбекю на въглища, както и барбекюта на пелети.

 И тъй като днешната ни тема на разговор е именно съвременното барбекю на пелети, няма как да не отбележим, че той се отличава по една много особена характеристика. А именно, вкусът на храната, която предлага. Истината е, че не е нужно да сте кулинарни експерти или дългогодишни гастрономи, за да разпознаете автентичния вкус на храната, приготвена на барбекю на пелети. Усещането за сочност, специфичния аромат, носещ се още по време на термичната обработка и уникалният вкус на храната, приготвена на дърва – всичко това е една малка, незначителна, но доста категорична част от характерния вкус на месото, зеленчуците и дори пицата, излязла от модерния пелетен грил! Дояде ли ви се? Ако отговорът ви е положителен, следващите редове ще са ви изключително полезни. В тях ще разберете не малко полезна информация за съвременното барбекю на пелети, а в края на материала, уверени сме, ще искате не какъв да е, а точно такъв грил!

Какво представлява едно барбекю на пелети?

Освен специфичния вкус на храната, приготвяна в него, едно барбекю на пелети се отличава от своите „събратя“, работещи на газ или електричество, по начина, по който се задейства и произвежда топлината. 
 С никой друг грил не можете да постигнете онзи специфичен аромат на дървесина, с който обгръща месото и зеленчуците едно барбекю на пелети. Нещо повече – с този грил се постига и изключително равномерна температура за печене, а освен това уредът е идеален за така нареченото бавно готвене. Бавното готвене е единствената алтернатива за наистина качествен резултат в много рецепти, включващи специфични видове меса, особено по-крехките като телешкото и месото от дивеч. В допълнение, при готвене на барбекю на пелети се постига „покриване“ на цялата повърхност по време на печене. Самото готвене става едновременно за всяка частичка от месото.  Винаги страхотни резултати при гриловане.
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете за тях

 Освен качествен модел барбекю, за да постигнете всички тези резултати, добре е да сте се сдобили и с качествени пелети. Между другото, много производители на цели професионални серии пелетени грилове разполагат и със своя собствена линия пелети за барбекю. Такива, например, са тоталните мастъри в производството на висококачествени съвременни барбекюта на пелети от Green Mountain Grills и Traeger. Те си имат няколко вида пелети за опушване с изключителна висока степен на чистота и качество. Избирете най-подходящите пелети според вида дърво. По-опушен или по лек вкус, а защо не и със сладък привкус.

Трудно ли е наистина готвенето на барбекю на пелети?

 Истината е, че мнозина потребители осъзнават предимствата (ще ви ги споменем изрично по-долу) на едно барбекю на пелети, но въпреки това за нищо на света не биха го купили.  Всъщност, много хора продължават да смятат, че готвенето на барбекю на пелети е изключително трудно. Така ли е наистина?

Ако говорим за много стари модели пелетни грилове, ще трябва да се съобразим с това твърдение. Това са устройства, с които в действителност само истински грил мастъри биха се справили. Устройството на старите модели е било такова, че основната трудност представлява усвояването на изкуството за поддържане на равномерно изпичане, тоест равномерна температура на горене. Трябва да се отбележи обаче веднага, че старите барбекюта от този тип са изглеждали и функционирали по много по-различен начин. Наистина, температурата е била трудна за овладяване при тях. Нещо повече – дори разпалването им изисквало значителни умения.

Днес това съвсем не е така. Производители като Traeger и GMG предлагат барбекюта на пелети с модерни техологии като WiFI упраление и вградени компютри за управление. С тях с лекота ще приготвим перфектния стек или ребра с изискано ресторантьорско качество, навяващо мисли за Мишленови звезди. Това е възможно, защото последните технологии и иновации вече не са само част от устройствата, които ползваме за работа и комуникация. Те влизат и в нашия дом. Те са част от съвременната техника. Те са черешката на тортата в не един или два вида барбекю на пелети.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 6
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7

Готвенето със съвременно барбекю на пелети е като детска игра!

Нека ви дадем пример: почти всеки модел пелетен грил на Traeger – един от лидерите в света набарбекютата, разполага с функцията не просто за контролиране на температурата, а за дистанционен контрол върху нея.

Благодарение на интегрирания в горната си част дисплей барбекюто показва в реално време какво се случва с температурата. Само че съвсем не е нужно дори да се надвесвате над дисплея, за да видите готови ли са ребрата или опекла ли се е добре пицата. Само че не си мислете, че безжичната връзка между готвача и този свръхмодерен, сякаш пристигнал от космоса уред, е единствената иновация, с която впечатляват от Traeger. Всъщност, Traeger са една доста иновативна компания. Това, което те правят, е истинска революция в традиционното грил преживяване.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 7
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 8

 Уредите на компанията впечатляват с масивните, но в същото време и елегантен дизайн, който едновременно с това се комбинира с невероятно съчетание между хай-тек иновация и 100% задоволяване на потребността „удобство“ за потребителите. Какво имаме  предвид.

Системата TRU Convection®  разпространява пушека през специално проектирани канали, създавайки вихър от топлина и дим, който приготвя храната ви по-бързо и изпича по-равномерно.

И както се досещате, дори това да е първият път, когато приготвяте стек на барбекю с подобни помощници просто няма как да не ви се получи.
Между другото, съвсем не би било честно да зарадвате с подобна вечеря само семейството си. Поканете приятели и направете незабравимо барбекю парти в двора си.

Предимства на модерното барбекю на пелети

Нека направим уточнение: от тук насетне говорим изцяло и само за модерните модели барбекюта на пелети. Те са от ново поколение и буквално заличават недостатъците на остарелите им прототипи, в които наистина поддържането на равномерна температура бе въпрос на талант и майсторство. От друга страна, споменатите функции като контролиране от разстояние е част от иновациите, но те не присъстват във всеки модел на пазара. Ако искате точно такъв уред, съветваме ви наистина да разгледате селекцията на Traeger и GMG, защото при тях опцията е налице. От друга страна, не всички модели имат и специални аксесоари и допълнения екстри.
 Предимствата, които ще изброим по-долу важат за всички модерни пелетени грилове. Kогато говорим за използване на барбекю за печене и опушване, основните положителни страни и предимства са следните:
Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 11

Автентичен вкус и мирис на дърво, който не може да се постигне на друг тип барбекю. Обикновено, именно това ухание различава традиционно приготвяната храна у дома с класически уреди от такъв тип грил меню. И категорично, никое газово или електрическо барбекю не може да постигне подобен ефект.

Супер рановмерност при разпределение на топлинната върху всякакъв тип продукт. Освен това, благодарение на това разпределение на температурата ще съумеете да постигнете всички степени на изпичане на месото и така да впечатлите гостите си, изявили предварително индивидуалните си желания. Като в истински ресторант! Като истински мастър шефове!

100% възможност да сготвите всякакъв тип продукт
във всевъзможни рецепти дори да нямате кой знае какви кулинарни умения и знания. На практика, в пелетен грил можете да приготвите всякакъв тип месо – ребра, стек, цяла пуйка, крилца, свинско, телешко, пилешко, заешко, дивеч, риба и каквото се сетите. Идеални в барбекю на пелети стават и печивата. Ако изпечете тук пица или своя пай за десерт, буквално ще оберете овациите на партито. И да не забравяме и гарнитурата, както и вегетарианците. Всъщност, грилованите зеленчуци на такъв тип барбекю може да накара и месоядните да станат вегетарианци! Толкова вкусни, сочни и изпълнени с аромат!

Опцията за опушване категорично е топ предимството на един пелетен грил. С подходящите пелети за опушване едно класическо ястие придобива съвсем различен, неповторим и автентичен вкус. Няма нужда да слагате подправки или да се заигравате с техниката на обработка с месо. Когато сте приложили функцията опушване, то става изключително крехко, топящо се в устата и изобщо неповторимо не само като вкус, а и като усещане. И ако някой е казал, че храната може да оставя спомени, чрез които да се връщаме към дадено място и дадени хора, навярно, той е бил поне веднъж на грил парти с ястия, сготвени в барбекю на пелети.

За любителите на грил парти в планината или край някой язовир се предлагат и преносими барбекюта на пелети. Някои от стандартните дизайни за домашна употреба могат да се трансформират в лесен и удобен за носене багаж за къмпинг на открито. Други са пригодени именно и само за ползване на излет. При всички случаи предимство е, че един толкова функционален и иновативен уред вече не е само част от професионалните ресторанти или домашната кухня, която искаме да организираме като професионална, но и намират мястото си в екипировката за прекарване на свободното време сред природата.

Последно, но не по важност, едно барбекю на пелети е лесно за използване. На пръв поглед звучи трудно, но всъщност не е. Спомнете си какво ви казахме – говорим за новите модели с вградени иновации, превръщащи готвенето в лесно и забавно занимание. Така например, сглобяването обикновено не изисква кой знае какво време, а и лидерите сред производителите даже създават видео клипове, по които да се водите. Отделните техники на готвене са изцяло осъществими в едно барбекю на пелети. И не е нужно за целта да изчетете тонове литература и да изхвърлите килограми месо, докато ви се получи идеалният стек.

Барбекю на пелети – какво трябва да знаете 9

Дали ще изберете Traeger, или Green Mountains Grill, ако се спрете именно на пелетен грил ще направите наистина отличен избор. А храната, която ви предстои да приготвите на своето барбекю на пелети, ще постави нови стандарти за Вашите кулинарни умения и за представите Ви за една обикновена семейна вечеря или традиционно събиране с приятели на открито. В BBQ Arena Ви предлагаме изключително внимателно подбрана селекция от най-добрите модели барбекю за печене и опушване. Разгледайте нашите предложения и не се колебайте да се свържете с нас в случай, че имате допълнителни въпроси или нужда от повече информация за всеки от дизайните и уредите. Ние сме на Ваше разположение по всяко време. Ние ще се радваме да станем част от пътуването Ви до крайната цел: перфектния стек, приготвен лично от Вас на ултрамодерно барбекю на пелети.